Jediný v ČR a jedinečný!

V krajině Máchova Máje v lánu obilí skrytém mezi borovými lesy, břízkami a loukami na úpatí bájného hradu Bezděz se objevil nádherný agrosymbol vzniklý v zeleném obilí. Krásu jeho tvarů spatřil 1.7.2009 z výhledu hradní věže redaktor televize Nova Pavel Zeman a neváhal seběhnout ke vzdálenému obrazci pod hradní vyvýšeninou, aby odhalil kouzlo neznámého výtvoru.

Obrazec pod Bezdezem Foto: redaktor Pavel Zeman

Klasy zeleného obilí nebyly položeny, jen trochu pozohýbány, některé u země, jiné až výše, jakoby pravidelně, ale velmi zvláštně. Zblízka nebyly hranice obrazce téměř rozeznatelné, ani jeho tvar. Tak to viděl Pavel Zeman. Byl ztvárněn pro pohled z hradních výšin!

Do kraje hlasů hrdliček oznamujících lásky čas jsem se vypravila zhlédnout tvary zajímavého obrazce, prozkoumaného již mými kolegy. Postupovala jsem však opačně - dlouho jsem brouzdala po lučinách v podhradí, mezi břízkami i rákosím, nakukujíc z posedů, kde objevím nějaký ukrytý lán. Prošla jsem celou plochu skrytého lánu - křížem krážem - ze všech stran. Po okraji pole, traktorovými kolejemi i pěšinkou, jež lánem v jeho půli procházela, domnívajíc se, že vede k obrazci. Obilí již bylo vyzrálé, vysoké a pevné. Hledala jsem výrazné tvary velkého obrazce viditelného i z hradu, jež poledem snadno zachytím. V horní části lánu ale bylo obilí řídké a nizoučké - v tomhle přece nemůže obrazec být! Nebylo tomu tak! Pohled zachytil jistou nesrovnalost pár kroků ode mě - nevěnovala jsem jí pozornost. Z posedu u lánu nebylo vidět nic. Až zprostřed louky nad lánem se tvary zaostřily a posed u lesa obrazec odhalil...

Prošla jsem již více než 30 obrazci, precizně tvarovanými s překrásnými detaily, ohromující návštěvníky dokonalostí tvarů. Zde to bylo jinak - vždy je něco jinak! Pohled zblízka na řídký, nízký, vytvarovaný porost nepřinášel estetický zážitek. Lidští tvůrci by se za tu matlanici a výběr nejhoršího porostu z celého lánu museli stydět. Vesmírní Tvůrci však mají jiné parametry - sílu symbolu a pohled zhora! Ten byl dokonalý.

V zeleném obilí vypadal na snímku jako vánoční stromek - nebo Strom života? V zežloutlém obilí tento dojem překrývá geometrie jeho tvarů a poselství, které přináší do Máchovy krajiny i celé české země.

Bájný hrad Bezděz otvírá návštěvníkům z věže 8 oken pohledů do kouzelné krajiny v okolí Máchova jezera. Karel Hynek Mácha je symbol barda otevírajícího lidská srdce LÁSCE k člověku, rodné zemi i matičce Zemi. Zářící symbol na okraji velkého lánu v podhradí otvírá vnímavou lidskou duši...

Autor: Tonička Plíšková | pondělí 27.7.2009 21:00 | karma článku: 19,64 | přečteno: 2956x