Diskuse

O generalizaci

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

AnalyzaNow

28. 10. 2011 5:56
Vyjímky POTVRZUJÍ pravidlo (tedy stereotyp, generalizaci)

Gottwald prý říkával: Není Němec jako Němec. Což je pravda, stejně jako že není Čech jako Čech, Rus jako Rus, Amík jako Amík, Rom jako Rom, atd. atd.

Přesto ale víme, že jsou "národní charakteristiky", obecné vzorce chování, hodnot, atd.

Škola, studium, životní zkušenosti, zkušenosti s cestováním po světě, styk s lidmi atd. to vše jsou zdroje budováni GENERALIZOVANÉHO poznání světa. Ten, kdo často jezdí nadměrně rychle s úměrně vyšší pravděpodobností bude mít nehodu. To je GENERALIZACE, STEREOTYPní výklad věci.

Problém je, že podobný způsob nabývání zkučeností, tedy GENERALIZOVÁNÍM, tedy přijetím a zařízením se podle toho co je STATISTICKY PRAVDĚPODOBNÉ najednou jaksi nesmí nebo nemá platit když jde o lidi nebo příslušnost ke skupině lidí.

Ale život radí, že DIRERENCOVANÝ přístup třeba mít k právníkům versus třeba automechanikům, bankéčům vs třeba uklizečům, mladým vs starým, Japoncům vs Zimbabvanům atd. V MHD nás pravděpodobně neokrade TYPICKÁ švédská důchodkyně, ale ... víme kdo.

0 0
možnosti

AnalyzaNow

28. 10. 2011 5:42
Bez generalizace a STEREOTYPU to (doopravdy) nejde

Každý člověk, i ten podprůměrný (a těch je neuvěřitelných 49.9%!!), nezbytně potřebuje jak generalizaci, tak stereotypa (což jsou vlastně generalizovaná zkušenost).

V každodením životě, každý potřebuje udělat stovky rozhodnutí, hlavně těch malých, ale i větších.

Na generalizaci a potřebu fungujícího člověka a ZEJMÉNA pak fungující, dobře organizované vypělejší civilizace je nastavena VĚTŠINA věcí, pravidel, standardů, .... vše to jsou formy generalizace a stereotypů.

Jako lidé, zejména v moderní době, vzáleni vulgární PRIMITIVITĚ exitence v jeskyni nebo v malé vísce ve středověku, nuceni interaktovat s mnoha podněty, dělat mnoho rozhodnutí.

Vyzvedávám lék pro dítě v lékárně: GENERALIZUJI, že lékárna je pod dohledem státní inspekce, nadřízených, právníků, atd. tedy že nemusím si sám dělat rozbor účinnosti a nečkodlivosti léku. Jedu domů autem, generalizuji spoléháním se na brzdy Škodovky. Atd. K pohovoru o job jdu, s naléháním matky, VKUSNĚ oblečen. První dojem: Šaty dělají člověka!

0 0
možnosti

Aretta

21. 10. 2011 8:47
Stejně mám raději,

když Vám řádky končí daleko dřív a sem tam ve svislici nějaký chybí:-)

0 0
možnosti

Ježikača

20. 10. 2011 15:29
hej.

lidi mě baví. někdy víc, než já sama

0 0
možnosti

stepulka

18. 10. 2011 16:55
Ó

...člověk může chtít v životě cokoliv, jen ne to, aby se mu chtělo... ;-)

Mám ráda nezaškatulkovanou pestrost a individualitu před masovou šedí...

:-)

0 0
možnosti

abrakus

17. 10. 2011 8:23
Jsem ...

... makový a Ty povidlová ... to nejsou škatulky ... jen náplně ... :-)

0 0
možnosti

Aretta

21. 10. 2011 8:44
Re: Jsem ...

... anebo obráceně;-)

0 0
možnosti

ladyevil_cz

16. 10. 2011 20:09
U nás negeneralizuje...

ani neškatulkuje...ale....ale...no?....

Kotlíkuje asi, né? ;-D

0 0
možnosti

_-1-_

14. 10. 2011 21:13
Za prvé nevím co to znamená a za druhé mě to,

jako obyčejného, nespolehlivého vojáka uráží ............ propagovat generály

0 0
možnosti

_-1-_

14. 10. 2011 21:33
Re: Za prvé nevím co to znamená a za druhé mě to,

PS: Když má někdo tu výsadu, vyslechnout si tisíce různých osudů, blábolů, schémat, traumat, stále se opakujících chyb a naivit, to se mu to potom píše samo. .......... Taky bych napsal něco ze života, ale se mnou se nikdo nebaví, nikdo mi nic nesvěří, nikdo mi nepláče na rameni, nikdo mě nepochválí, nikdo mě nepohladí, naopak všichni, všichni na mě zvysoka "koukaj" ......... Všichni jsou totálně negeneralizovaní necitové ... teda až na pár tisíců výjimek.

0 0
možnosti

PEP1

14. 10. 2011 6:20
Množinová dimenze

Ještě faktická otázka amatéra: je správné říct, že teze článku jsou víc relevantní pro jednotlivce než pro skupiny? Fanda sám doma před TV vs. v bandě na fotbale, mladík na "svobodě" vs. ve vojenské jednotce, bloger v reálném světě a v networku za sklem ID a tak dál. V tlupách budeme asi lépe generalizovatelní ?

0 0
možnosti

shrink

14. 10. 2011 17:08
Re: Množinová dimenze

Jistě. A zároveň - z psycholog. pohledu - by v tlupě méně hrozily davové "psychózy", kdybychom se v nich vzájemně vnímali individualizovaně (tedy třeba že "nemlátíme Slávisty, ale bráchu synova spolužáka a toho chlápka, co mu předevčírem shořela chalupa), a možná i naopak - žilo by se nám v některých situacích jako jednotlivcům jednodušeji, kdybychom se nevnímali narcisticky jako jedinečné a neopakovatelné entity, ale jako "člověk, o nic lepší a nepříliš jiný než jsou ti ostatní."

0 0
možnosti

Eremite

13. 10. 2011 10:00
Svět je komplexní, nepřehledný a dějí se v něm

nepochopitelně příšerné věci, a máte pravdu, generalize človíčkovi trochu pomáhá, ale přesto je možné  vyváznout, není to úplně tak jak zpíval Hank Williams v jedné písni: "I will never get out of this world alive," myslím si, že i on znal cestu k záchranci, protože měl i jiný song: "I saw the light."

0 0
možnosti
  • Počet článků 978
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 853x
Před lety jsem sem napsala: Nejezdím na výlety, rovnou se stěhuji. Stále to platí. Cestovat budu, až budu stará :-)