Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mlsný fotoblog: Dýňový crisp se žitnýma vločkama

... jsme připravili jako dezert k naší již několikrát zmiňované večeři na Den díkůvzdání. Jak jsem již také zmínil bylo třeba velmi citelně volit různé kombinace surovin k použití vzhledem k alergiím a intoleranci řady surovin u mých přátel. Každopádně každou slavnostní večeři je třeba – z mého pohledu – zakončit něčím sladkým a vzhledem k silné vazbě mezi Díkůvzdáním a dýněmi jsem se rozhodl udělat – na místo klasického dýňového koláče, který se běžně v tento den servíruje – jeho relativně “hypoalergenní” variaci na jiný tradiční dezert, kterým je bezesporu jablkový crisp.

Suroviny:

Postup:

Autor: David Plaček | úterý 19.10.2010 0:00 | karma článku: 7,87 | přečteno: 989x
  • Další články autora

David Plaček

Mlsný fotoblog: Guacamole

Je tradiční mexický avokádový dip. Podle informací původní receptura pochází od Aztéků někdy ze 16.století a díky španělským kolonizátorům (Conquistador) se stal populární přes Španělsko takřka na celém světě. Za tento vynikající a přitom velmi jednoduchý recept vděčím svému kamarádu a kolegovi Rolandovi, který jej u mě poprvé připravil a také naučil.

17.1.2011 v 2:03 | Karma: 11,76 | Přečteno: 1081x | Diskuse| Ona

David Plaček

Mlsný fotoblog: Vánoční zelňačka

Zelňačka se u nás vždy podávala v poledne na Štědrý den, ale rozhodně není problém i ji připravit v podstatě kdykoliv. Co se mé osobní nomenklatury týče tak rozlišuji dva typy polévek s obsahem kysaného zelí: 1) Zelňačka (jejíž recept dnes přináším) – je smetanová, krémové konzistence a velmi jednoduchá na svou přípravu a 2) Valašská kyselica (recept bude následovat v některých svých příštích publikacích) – je červená, nezahušťovaná, s obsahem a vůní uzeného masa a klobásek a také chutná výtečně! Přeji vám všem krásné a pohodové Vánoce a děkuji vám všem, kteří jste mi poslali tolik milých pozdravů a přání.

25.12.2010 v 1:57 | Karma: 13,29 | Přečteno: 3813x | Diskuse| Ona

David Plaček

Mlsný fotoblog: Domácí tlačenka

Předvánoční čas byl, je a navždy bude spojen v mé mysli na čas trávený u mých prarodičů. Moje babička dnes slaví své 80.narozeniny a i přes vzdálenost, která nás dělí kilometrově, jsme si velmi blízko. Pomyslné propojení nejen našich srdcí, ale i vášní pro vaření a pečení je prakticky věčné. Můj děda byl profesí řezník a spolu s babičkou mě naučili spoustu triků a samozřejmě vynikajících klasických receptů. Samozřejmě nemám takovou praxi jakou měl můj děda, ale tradičních moravských zabíjaček jsme společně absolvovali nesčetně. Moje pracovní vytížení mi v současné době bohužel nedovolí zabíjačku uskutečnit od A po Z se vším všudy, nicméně určité zabíjačkové speciality lze s přehledem uskutečnit i v časově i prostorově limitovaném prostředí. Samozřejmě existuje opět celá řada variací a libosti chutí, já bych vás dnes rád seznámil s klasikou, kterou vždy s láskou a elánem připravoval můj děda Mojmír. Vůně a chuť, která se dnes line mým kanadským domem velmi realisticky připomíná mé dětství v Lukavici.

22.12.2010 v 0:00 | Karma: 15,21 | Přečteno: 2833x | Diskuse| Ona

David Plaček

Mlsný fotoblog: Mikulovská lutika

Kdybych měl charakterizovat nezaměnitelnou chuť mikulovské lutiky, která díky Jarce a Vaškovi navždy zůstane v mém povědomí, řekl bych, že je asi chuťově nejblíže podobná mexické salse, ale přitom je natolik charakteristická, že připodobnit nezle, je třeba ji prostě vyzkoušet. Jak říkával i strejda Vašek, je výborná jen tak, nebo jako příloha namísto hořčice k masu či uzenině, ale výborně se hodí také na topinky pro svou pikantnost. Podělím se s vámi dnes o její recept – příprava je velmi jednoduchá a výsledek jistě stojí zato. Někteří možná namítnete, že je to sezónní záležitost konce léta a začátku podzimu, ale vzhledem k relativně snadné dostupnosti zeleniny i v našich končinách v tomto předvánočním čase, není problém si ji kdykoliv připravit – jako jsem to ostatně udělal i já na své narozeniny.

20.12.2010 v 0:00 | Karma: 10,29 | Přečteno: 2935x | Diskuse| Ona

David Plaček

Mlsný fotoblog: Hovězí na zázvoru (Geung Ngao Yuk)

Variací na tento recept existuje jistě celá řada. Ve Wikipedii se u tohoto hesla můžeme dočíst, že si tento recept svou velkou oblibu získal v 60.letech minulého století zejména v kalifornském San Francisku a následně v 70. a 80. letech také v kanadském Calgary díky restauraci Yum Yum Tree.

6.12.2010 v 0:00 | Karma: 11,31 | Přečteno: 2089x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Nevítají přistěhovalce, jsou xenofobní, řekl Biden o Japonsku a Indii

2. května 2024  20:57

Americký prezident Joe Biden označil Japonsko a Indii za „xenofobní“ sttáy, které nevítají...

„Můžete nás grilovat.“ Koalice SPOLU zahájila kampaň u piva a klobás

2. května 2024  20:41

„Ááá, náčelník přijíždí,“ zahlásil europoslanec ODS Alexandr Vondra. K poděbradské kolonádě, kterou...

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  20:15

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

  • Počet článků 60
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2185x
David pochází z České republiky, vystudoval farmacii a působil několik let v top managementu významné zahraniční společnosti. Před pěti lety přesídlil do Kanady, kde pokračuje ve své profesní kariéře, ale věnuje se i svým koníčkům, ke kterým bezesporu patří i vaření.
Za zmínku také stojí oblast, ve které David žije - Kootenays.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy