Romové křičí: "EU, nedávej ČR peníze na Romskou problematiku!"

675 miliard Kč. To je částka, kterou máme od EU k dispozici na řešení začlenění Romů do společnosti. Romské sdružení Forum ale hlásá - EU, okamžitě zastav financování této aktivity! A proč vlastně?

     Je tu totiž jedna větší otázka a z ní pramení další a další menší dotazy. Česká republika může tyto fondy využívat již od roku 2007 a vyčerpat by je měla stihnout do roku 2013. A ta otázka? Kolik a konkrétně na co se již využila část peněz, kterou jsme mohli na řešení této problematiky využít již po dobu 4 let? Jaká byla situace s Romy v roce 2007? A jaká je nyní? No nejsem si jist dobrou investicí našich sdružení.

     Tyto peníze mají sloužit k začlenění Romu do naší společnosti. Ke vzdělání jejich dětí. K nabídce nových pracovních míst. Prostě ke všemu, co my občané od nich požadujeme. Mnoho milionů již bylo použito. A jaký je výsledek snažení českého státu po 4 letech možnosti napravit naše spoluobčany?

1.) Diskriminace, rasová nesnášenlivost - nic se nezměnilo, spíše naopak, narůstá.

2.) Stát není schopen zajistit bezpečnost ani nám, ani Romum. Demonstrace se rozšiřují.

3.) 86% naší společnosti žádá o represivní opatření pro Romy.

4.) 90% nezaměstnanost v této menšině - a roste.

5.) Organizace, které čerpají z těchto fondů, si ani jednou nepozvali na své jednání žádného zástupce romské menšiny - o nich, bez nich - ale peníze na účtu přistály.

     A tak se ptám. Má toto romské sdružení pravdu, když si žádá o prošetření, kam ty peníze zmizely? Nebo vám snad přijde normální, že se vyčerpaly stovky milionů na řešení problémů s menšinou, ale výsledky jsou opačné - tedy došlo k rapidnímu zhoršení.

     Ano, za mnoho problémů si mohou jen a jen oni. Ale tak pořád křičíme, ať s tím něco uděláme a když máme možnost, tak ty peníze někdo rozkrade? Ach jo, nechci si na to zvykat a jen tak si říct: "A co jsi čekal chlapče hloupá? U nás v absurdistánu..."

Autor: Martin Pipek | pondělí 3.10.2011 14:06 | karma článku: 24,39 | přečteno: 2559x