Jsou češi netolerantní?

O českém národě se říká, že je to národ stěžovatelů. Jsme netolerantní. Teď už to máme i černé na bílem - viz statistiky Eurobarometru či Gallupova ústavu zaměřené na náš vztah k EU či migrantům (legálním i nelegálním). 

S tímto nelichotivým pohledem na Čechy bych zas až tak nesouhlasil. Nebudu rozporovat náš postoj k výše zmíněným tématům. Zde je situace naprosto jasná a zdokumentovaná. Kdo čekal, že budu pomocí výmluv poukazovat na chyby EU a zdravý rozum Čechů, bude asi zklamán. To, co chci rozporovat, je obecně míra tolerance u normálního běžného Čecha. Mě totiž přijde naopak, a bohužel, značně vysoká.

Psí exkrementy, zvratky, rozbité láhve, cigaretové nedopalky a další odpadky v parcích a nebo i ulicích. Absence veřejných záchodků (pokud nepočítáme parky). Černé skládky. Neschopnost poradit si s bezdomovci a notorickými nasávači. Neukáznění řidiči. Zastaralé úřady... Hlouposti, nad kterými lidé jen mávnou rukou. Jenže tohle jsou záležitosti, se kterými se setkáváme denně. Denně zasahují do našich životů a to hlavně negativním způsobem. Kolikrát za den do našich životů zasáhne EU nebo uprchlík (pokud budeme mít to štěstí a nějakého potkáme)? Mě osobně nezasáhli do života nikdy, pomazánkové cosi najdu v obchodě i dnes, za to do hovna jsem jen za poslední rok šlápl třikrát. A to v porovnání s vyřizováním na úřadech byla ještě radostná událost.

Jenže lidé jakoby tyto drobné starosti, které plní naše životy, přehlíželi. V zimě mnoho měst ČR trápil smog. Marně bychom hledali něco, co má na život lidí přímější a okamžitější dopad. Přesto toto téma sotva někoho zaujalo. Všichni jen krčili rameny a sváděli to na tuhou zimu, zatímco jinde ve světě se ihned hledaly způsoby jak smogové situace krotit.

Z toho všeho mi vychází, že český člověk je vlastně velmi tolerantní. No jo, ale jak do toho zapadá nenáviděná EU a imigranti? To je asi na širší rozbor, ale tipnul bych si, že to bude mít něco společného s informacemi, které denně konzumujeme. Pokud bychom vyměnili všechny zprávy o migrantech za zprávy o neuklizeném psím výkalu, možná bychom výzkumníkům v Eurobarometru zamotali hlavy.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Piňos | pátek 1.9.2017 6:19 | karma článku: 23,00 | přečteno: 2194x
  • Další články autora

Jan Piňos

Jaky Důda

15.9.2018 v 4:39 | Karma: 11,57

Jan Piňos

Řídit firmu s 30% podílem

19.3.2018 v 15:28 | Karma: 37,92

Jan Piňos

Budoucnost v rukou seniorů

27.2.2018 v 16:09 | Karma: 33,48

Jan Piňos

Nepochopení sluníčkářů

4.1.2018 v 3:33 | Karma: 22,84