Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
TT

Pěkně napsaný. R^ (A zajímavý, i když se nemusí jednat o novinky.)

0 0
možnosti
IP

Vaše hodnocení zdravotnictví je poněkud zavádějící. Je jasné, že jste asi na NZ nerodil, protože jste muž. Má dcera tam naopak porodila a pokud jsem slyšel její hodnocení, stejně jako manželčino, která tam byla v té době s ní, zdálo se mi, že mi vyprávějí pohádky. Péče před porodem, při porodu i po porodu se nedala s našimi běžnými podmínkami ani srovnat. Bylo to sice už před 12 lety, ale pochybuji, že dnes se to zhoršilo. Za nic se neplatilo, vše bylo zdarma, vše hrazeno ze státní péče.

0 0
možnosti
HN

K té míře svobody - určitě je na NZ mnohem mnohem míň všemožných zbytečných příkazů, zákazů, nařízení, atd. Z mého pohledu NZ stát mnohem míň strká rypák do života lidí než ČR ruku v ruce s EU. A je to tak dobře. Člověku se pak svobodněji dýchá.

0 0
možnosti
MB

Zajímavý pokus o srovnání...a hlavně ne povrchní.

Ale nepodceňoval bych tak tu subjektivní kategorii "nálada ve společnosti", protože to je nakonec asi to nejdůležitější...

1 0
možnosti
MV

M48i44l57o11s 14V87a28l57y

6. 5. 2015 3:15

Na NZ by se mohli ucit, jak se znaci turist. cesty v Cesku. Jdete v pustine 18km a nkde ani znacka, kolik km k pristresku pred destem. Ale 50m pred mostem / lavkou, kdy jsem mel problem k vuli batohu opravdu prejit/ muzete cist  M O S T !  Dobre, ze uz tam nepoletim. Tato cesta me  pekne vylecila a nejenom vyprazdnila ponezenku. A benzin v tom case $ 2.05 NZ za 1 litr. :-)

0 0
možnosti
JP

J62a98n 33P85i79ň10o59s

6. 5. 2015 6:36

vypadá to, že jste měl nějaký špatný zážitek na NZ. Značení v Čechách je super, to každopádně. Ale Zélandu bych nedostatek značení na některých místech nevyčítal. Je tu obrovské množství tras a málo lidí, kteří by to značili. Oblíbené trasy jsou značeny dobře a pro ty zapadlé trasy lze získat dostatek informací v DOC centrech.

0 0
možnosti
MV

M45i76l48o73s 79V47a75l69y

6. 5. 2015 3:05

.... jelikoz fotografuji, tentokrat jsem se vydal na 90km horskym parkem, ktery byl pro mne velmi narocny, jelikoz jsem tahal  sebou vselike me nadobicko a tudiz po horach jsem se pohyboval jako hlemyzd, coz bylo 2km/hod. Jeste se me nikdy na teto zemske kouli nestalo, ze bych za kempovani platil predem, aniz bych se v kempu prvni dva dny zastavil. Ctyrikrat noc se rovnala 80 dolarum. Zadny kemp tam v horach nebyl, ale slo o hlinikova plata 5x5m ktera slouzila pro helikoptery. Pozdeji jsem pochopil, ze budu muset byt po  12 hod chuzi /a fotografovani/ nekde prespat, kde jsem potkal navic i zpriznenou dusi. Jinak to ani neslo, jelikoz tam obycejne byla voda a to od pan-bicka na piti a myti. I kdyz se nekde objevil praminek tekouci vody vyberci tam opomneli vlozit trubku pro snadne pouziti a k piti.  Vsude byly miliony "pisecnych musek" . KDE se na ne hrabou "cesti komari." A pisecne vam nedali ani najist, pokud jeste bylo co,  po sedmi dnech toho uz moc nezbyvalo. Vlaste dva dny uz nebylo co ani kombinovat s prasky, co jsem pouzival na kazdy den. Zaverecny 90.km me prekvapil tim, ze chodnicek byl az po rozkrok 300m zatopen. Od domorodcu se dozvidam, ze za poslednich 5 let to bylo uz 3x jelikoz ac nejak neprselo reka se rozvodnila. Dostat max. mnozstvi  lidi na "chodnicek" [sire 1.25 - 1.80 m] od ktereho neni uniku, jelikoz jsi cely cas v dzungli. Turisticke org. hlasaji, ze za 3-4 dny se vse da zvladnout a o potope ani slovo a o tech "pisecnych' uz vubec ne. Trvalo me tyden, nez jsem osetril zkrvavene ruce a nohy / nastesti nesli do tvare, jen na krk./ Prekvapilo me, ze nikde ani za hroudu zlata jsi nekoupil polevku, ci bublinkovou vodu, zato dva vyberci fungovali na jednicku.  ~pokracovani~

0 0
možnosti
MV

M57i71l63o29s 12V78a16l88y

6. 5. 2015 2:12

Prvne jsem navstivil NZ v roce 2000 pote 2002 a naposledy v unoru tohoto roku [2015] a tak mohu objektivne stovnavat.... MNOHO prave k horsimu teto Bohem pozehnane zeme "dopomohlo" nicive zemetreseni pred 4 lety. Co jsem posledne videl prave Chch me pripominalo nektere evropske mesta po bombardovani v 1945. Katedrala v tomto tempu, jestli budou penize ocekavam , ze bude obnovena za 25 - 30 let a kdo vi jestli. PREDTIM jsem si pripadal, ze prave tohle je ten "RAJ NA ZEMI." Dnes me na kazdem rohu nekdo se snazil "odrbat" a po trech tydnech jsem byl rad, ze balim kufry. Mozna od zemetreseni /az/ obchodnici a zivnostnici se vsude za kazdych okolnosti snazi z tebe "stahnout kuzi." Me trvalo 60 hod nez jsem pres Australii se tam dostal. Jelikoz jsem na dvou letistich cekal asi 23 hod .Jelikoz patrim k tem drive narozenym v poslednim 3. letadle jsem zadal na probrani kavu. Na 3 hod let do Chch prinesli neco jako stary silny cas s prichuti kavy. Vse bylo vlazne a tak voda byl ten "zazrak" ktery me telo prijalo. Pred15 lety letecka spolecnost Singapur nam cekani spestrila vyletem po meste, veceri a spankem pred odletem na hotelu. Letos australska Virgin vubec, abych se dostal do Australie vybrala ode mne $65.00 jako viza, jelikoz jsem cekal v tranzitu na jejich uzemi vice jak 8 hod.  ~pokracovani~

0 0
možnosti

Na NZ teď žiju, tak mě zajímalo, co se z toho článku vyklube a musim říct, že s tím celkem souhlasím. Oceňuju, že z toho nebylo nějaký brutální srovnávání, ale spíš taková pocitovka.

Zékand je krásnej, ale žít trvale bych tu asi nechtěl, přeci jen domov je domov. :-)

1 0
možnosti
Foto

Díky za objektivní srovnání R^

1 0
možnosti
JR

J73a98r39a 49R67a26n77k

5. 5. 2015 20:39

Byla jsem 3/4 roku (ne za praci) a miluji! Me dovolene jsou obcas "pochodaky", takze jsem sla napric jiznim ostrovem z Christchurch do Grey mouth - pres Arthur's pass, pak lodi do Wellingtonu, vlakem do National Park a pak pesky do Rotorua a posleze do Bay of Plenty. Krasny rozdil mezi faunou a florou jizniho a severniho ostrova, fantasticky lidi, pokud cesta vedla podel silnice, sami zastavovali:-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 51
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1272x
Píšu slova, věty, sem tam i souvětí...