Vláda USA financuje program „sexuální práce“ mládeže

Program financovaný vládou Spojených států poskytuje finanční prostředky, aby „normalizoval“ komerční sexuální zneužívání mladých lidí v rozvojovém světě. Agentura Interagency Youth Working Group je terčem kritiky, že se pod rouškou poskytování zdravotních služeb „mladým lidem, kteří prodávají sex," snaží normalizovat komerční sexuální zneužívání mladých lidí. Program, který je financován z prostředků Americké agentury pro mezinárodní rozvoj, se zaměřuje na vývoj „opatření na snížení zdravotních rizik", jimž čelí mladí lidé, kteří se podílejí na "komerční sexuální práci." Program se zaměřuje na různá rizika ohrožení „dobrého života“ mladých prostitutek a prostitutů, a vyzývá ke změnám norem sociálního chování a veřejného pořádku, místo ke změnám chování „sexuálních pracovníků“.

Kampaň GC: Kupte její tašku - ne její tělo. Zdroj Internet

Kritici poukazuji na to, že takové strategie neřeší základní problém, kterým je komerční sexuální zneužívání mladých lidí. Tvrdí, že zaměření na poskytování zdravotních služeb pro „mladé sexuální pracovníky“ je přístup, který se pouze snaží zmírnit už vzniklé škody, takže jen snižuje rizika, kterým mladí lidé čelí v nebezpečném světě prostituce.
Jedním z kritiků tohoto přístupu „snižování škod“ je Laura Ledererová, která je velmi dobře obeznámena s problematikou komerčního sexuálního zneužívání. Ledererová začala na tomto poli pracovat v nevládním sektoru, pomáhala v přípravě a podání Zákona o ochraně obětí obchodování s lidmi, který vedl k vytvoření úřadu amerického ministerstva zahraničí pro monitorování a boj proti obchodování s lidmi. Jako Senior Advisor pracující pro Státní úřad v sekretariátu pro mezinárodní záležitosti (Under Secretary for Global Affairs in the Department of State) procestovala více než 50 zemí světa, aby tento problém viděla na vlastní oči. Navštívila čtvrti „červených lamp“, útulky a humanitární organizace poskytující služby obětem obchodování s lidmi. V současné době je prezidentkou organizace Global Centurion, věnující se boji proti komerčnímu sexuálnímu zneužívání.
Ledererová argumentuje, že strategie „snižování škod“ a „normalizační přístup“ nezohledňuje dostatečně mnoho aspektů problému komerčního sexuálního zneužívání. Dr. Jeff Barrows, lékařský odborník na tuto agendu říká, že tyto přístupy jsou podobně účinné jako „obvázat dítě v hořícím domě a odejít." Ledererová říká: „Musíme hledat způsoby, jak dostat děti z hořícího domu.“ Někdo tvrdí, že některým chudým mladým lidem nezbývá v jejich bídě jiné řešení, než se zapojit do toho, co někteří nazývají „sex na přežití“. Ledererová na to odpovídá, že i oni jsou oběťmi komerčního sexuálního vykořisťování.
Ledererová vidí tlak na normalizaci „sexuální práce mladistvých“ jako součást širší diskuze o tom, zda by prostituce měla být považována za práci jako každá jiná. Říká, že zásadní je otázka, zda jsou všechny věci na prodej. Tvrdí, že skutečnost, že rozvinuté země jako Spojené státy raději darují, než prodají lidské orgány a krev, svědčí o tom, že jsme "zařadili věci do kategorií tak, abychom mohli chránit naše lidství," a že udělat zboží z lidského těla pomocí "sexuální práce" je krok zpět od respektování důstojnosti každé lidské bytosti.
Interagency Youth Working Group je financována Agenturou Spojených států pro mezinárodní rozvoj prostřednictvím Knowledge For Health Project.

WASHINGTON 10. února (Zdroj: C-FAM - Tyler Ament)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Pinc | pátek 11.2.2011 10:00 | karma článku: 8,62 | přečteno: 968x
  • Další články autora

Martin Pinc

Na hrabalovské téma

27.3.2014 v 22:10 | Karma: 11,39

Martin Pinc

Česká vláda a juvenilní justice

16.1.2014 v 15:00 | Karma: 22,99

Martin Pinc

Otcové na odstřel?

16.8.2013 v 14:30 | Karma: 36,78