Protest proti pronásledování křesťanů

Dnes v 17:00 na Václavském náměstí v Praze. Promluvit by na něm měl např. Roman Joch, poradce premiéra a ředitel Občanského institutu, předseda Mladých křesťanských demokratů Petr Jurčík, výkonný ředitel Křesťanské mezinárodní solidarity (CSI ČR) František Kopečný nebo Benjamin Kuras z Židovské liberální unie a zástupci dalších organizací, například České evangelikální aliance, Konzervativní strany či Akce D.O.S.T. Petici na podporu promásledovaných křestanů podpořil i katolický biskup Václav Malý, který byl sám pronásledovaný komunistickou mocí v socialistickém Československu.

Organizátoři petice chtějí vyzvat české politiky a obhájce lidských práv, aby věnovali sílícímu násilí proti křesťanům více pozornosti podobně, jako to učinili už někteří politici Itálie, Polska, nebo i Evropské unie. „Vyzýváme je, aby neváhali intervenovat ve prospěch pronásledovaných, poskytovat jim pomoc a v případě potřeby i bezpečí azylu,“ píší v petici zástupci občanského sdružení Res Claritatis, Mladých křesťanských demokratů a časopisu Duše a hvězdy, kteří dnešní shromáždění na Václavském náměstí svolali.

Svou účast na tomto protestu oznámil i čelný představitel umírněného islámu v České republice Lukáš Lhoťan. Na svém blogu v článku, v němž vysvětluje svou účast, píše mimo jiné:

„Ano, je pravda, že mezi organizátory jsou organizace a lidé, mající mnohdy islamofobní projevy, ale vážnost problému je důležitější, než hraní si na svaté. Pokud by se místo vzájemných sporů spojili odpůrci nacistů v Německu před jejich definitivním ovládnutím země, nemuselo nikdy dojit k holocaustu a následnému ovládnutí východní Evropy komunismem. Jak řekl jeden protestantský teolog:

Když přišli nacisté pro komunisty, mlčel jsem; nebyl jsem komunista.

Když přišli pro sociální demokraty, mlčel jsem; nebyl jsem sociální demokrat.

Když přišli pro odboráře, mlčel jsem; nebyl jsem odborář.

Když přišli pro Židy, mlčel jsem, nebyl jsem Žid.

Když přišli pro mě, nebyl už nikdo, kdo by se mohl ozvat.

Je smutné, že dnes hovoří mnozí představitelé křesťanů o pronásledování křesťanů v Iráku, nebo v Egyptě, kdežto se opomíjí fakt, že v Egyptě i Iráku proti pronásledování křesťanů vystupuje vláda, kdežto v zemích jako je Saudská Arábie je pronásledováni křesťanů součástí vládní politiky.“

Myslím, že toto pozurohodně humanistické stanovisko z nečekané strany může být pro mnohé překvapením, ale já osobně je velmi oceňuji. Na toto shromáždění dnes hodlám přijet, i když to mám ze současného bydliště do Prahy 150 km.

Přijďte také!

Doplnění po demonstraci:

Jako řečníci promluvili mimo jiné: arcibiskup Duka. biskup V. Malý, B. Kuras, F. Kopečný (CSI), P. Bělobrádek (KDU-ČSL) - který se dostavil jako jediný zástupce parlamentní strany. Byli tam přítomni zástupci dalších církví a křesťanských organizací (Evangelikální aliance, Mezinárodní křesťanská solidarita, Res claritatis, časopis Duše a hvězdy) a také některých politických stran (KDU-ČSL, Komzervativní strana, Mladí křesťanští demokraté). Podpořili ji i židé (Židovská liberální liga). To, že tam přišlo jen 200 lidí ukazuje, jak je celkově mnoha lidem u nás (včetně křesťanů)  represe křesťanů ve světě lhostejná. Jenže tito pronásledovaní křesťané brání hodnoty, na kterých spočívá naše civilizace.

Autor: Martin Pinc | úterý 18.1.2011 10:00 | karma článku: 19,52 | přečteno: 1672x
  • Další články autora

Martin Pinc

Na hrabalovské téma

27.3.2014 v 22:10 | Karma: 11,39

Martin Pinc

Česká vláda a juvenilní justice

16.1.2014 v 15:00 | Karma: 22,99

Martin Pinc

Otcové na odstřel?

16.8.2013 v 14:30 | Karma: 36,78