Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KS

Tuubeen

5. 7. 2010 9:57
Vysoká porodnost

BY neměla souvislost s hladomory, pokud by lidé žili nadále zemědělským způsobem a nezávisely na státu. Autor původního článku má pravdu v tom, že jedinec v rozvojové zemi se pořizováním vyššího počtu potomků chová ze svého hlediska nejracionálněji možně (kalkuluje relativně potenciálně vysoký počet zemřelých potomků a to, že přeživší pomohou ostatním s prací a zabezpečením) - ale pro stát je takové jednání zhoubné. Rychlý růst obyvatelstva žádá stejně rychlý růst infrastruktury (školství, zdravotnictví, doprava, pracovní příležitosti) což při vysokých přírůstcích není možné. Když do obrazu zahrneme i postupující industrializaci a přesuny lidí do měst, musíte přiznat, že vysoká porodnost JE problémem, byť nezpůsobuje zrovna hladomory.

0 0
možnosti
KS

Tuubeen

5. 7. 2010 9:57
Re: Vysoká porodnost

nezáviseli...

0 0
možnosti
KS

Tuubeen

5. 7. 2010 9:53
ysoká porodnost

0 0
možnosti
MR

iluminat

5. 7. 2010 5:02
CHCETE VYMENIT BLATO ZA HNUJ

laska k bliznimu a modlitby nikoho nenasyti. A ze vysoka porodnost je temto lidem na obtiz a hlad zpusobuje, to je PRAVDA. Rodi se sice jako drive, ale diky nasi pomoci -tech hodnych krestanu kteri jim prinesli leky, hygienu ale nedokazali uz prinest antikoncepci, tak diky tomu VSECHNY jejich deti (skoro vsechny) prezijou do dospelosti, a pak nemaji co do huby.

Psat z Ceska - to znamena ze se vam muze zdat ze je na svete prilis malo deti, ale to chce vyject za humna, a ne jako turista.

0 0
možnosti
KS

Tuubeen

5. 7. 2010 10:04
Re: CHCETE VYMENIT BLATO ZA HNUJ

Nikoli, lidé se nerodí jako dříve: porodnost se nejprve zvýšila (u Asie si tím nejsem jistá, ale v případě prekoloniální Afriky byla porodnost na jednu ženu nižší, než ve stejném období v Evropě nebo v dnešní Africe - lidé se dříve snažili množství přeživších dětí maximalizovat tím, že udržovali víceleté rozestupy mezi porody) a teď se již několik desítek let všude na světě snižuje. Někde ovšem ne tak rychle, jak by bylo třeba, aby státy mohly udržet krok s růstem vlastního obyvatelstva.

Souvislost porodnost - hladomory opravdu příliš velká není, v oblastech s nejvyšší porodností se dospělosti dožije nejméně lidí (lidé mají primárně více dětí PROTO, aby nahradili přirozený úbytek, jelikož, jak už je v článku, na počtu potomků přeživších do dospělosti závisí jejich život) a v zemědělských oblastech více lidí znamená více rukou na poli a více jídla.

Není mi ovšem jasné popírání souvislostí přírodních (a sociálních) katastrof a hladomorů. Problém je mnohem komplexnější, a stát, který

0 0
možnosti
P

pehavecm

23. 6. 2010 7:27
dobrý vtip

to se podařilo, nahrazovat jeden mýtus druhým, to je dobrý

0 0
možnosti
MP

MirosPikos

23. 6. 2010 0:33
zmatený člověk

Poněkud zmatené

0 0
možnosti
FB

paltt

18. 6. 2010 22:21
No je to vas nazor.

Mate na nej zcela nepochybne pravo. ale moje OSOBNI zkusenosti z utecenymi lidickami z te ubohe Afriky, jsou uplne jine. Jsou to v drtive vetsine lide, kteri pouze cekaji, az jim nekdo neco da. Nejradeji sedi a lelkuji, parazitovat na zapadni spolecnosti se jim neprici. Naopak, berou to jako hotovou vec, oni jsou - dle jejich nazoru - k tomu urceni. A ruznymi dotacemi je v tom pouze utvrzujeme.

A az se ozvou mirotvurci a humanisti: Verte vazeni a mily, ze jsem sjezdil opravdu 5 svetadilu. A ze jsem mluvil a hlavne zil a pracoval s ruznymi lidmi. Ale moje, a ted pozor, OSOBNI zkusenost je, ze dotacemi, benefity, davkami, dotovanim a ... (ja ani nevim jak to vse pojmenovat). Tem lidickam pouze skodime. Nechme je tam od kud pochazi, nechme je zit si jejich zpusob zivota.

Merme jim stejnym metrem a podle stejneho prava, jako VSEM ostatnim. A verte tomu, ze pokud to udelame zase radi poputuji zpatky domu.

0 0
možnosti
JM

nominativ

20. 7. 2010 14:08
Re: No je to vas nazor.

Bylo by to hezké, nechat je žít jejich způsob života, ale už to nejde.Chtěli jsme jejich suroviny, jejich pracovní sílu, porušili jsme jejich přírodní prostředí a importovali křesťanství ( s tím ale částečně i osvětu, techniku, léky atd, )

0 0
možnosti
JP

jeste asocialnejsi grupa

16. 6. 2010 8:58
az zase jednou ...

uvidim termin "krestansky fundamentalista", tak alespon budu vedet, koho si pod tim predstavit ;-D

0 0
možnosti
R

Rilian

16. 6. 2010 9:19
Re: az zase jednou ...

To jsem rád. Je Vám tedy teď snad jasné, že nikoho neohrožuji. Pouze se snažím, jak je napsáno v Bibli - v duchu mírnosti přesvědčit své oponenty, aby i oni prohlédli a poznali pravdu... Mimochodem, pro vás to je zřejmě nadávka, já tento výraz vnímám jako závazek zůstat na cestě Kristově. MP;-)

0 0
možnosti
ÚNV

úplně nová Viktorka

16. 6. 2010 7:28
Pomáhat lidem, aby si dokázali pomoci sami

Ano.

Ale nic nepomůže, pokud tytéž státy, které deklarují mezinárodní solidaritu a humanitární pomoc, nebudou tvrdě postihovat obchodování se zbraněmi, které nakonec končí právě v těch chudých a hladovějících zemích.

0 0
možnosti
PK

Ccecil

16. 6. 2010 7:10
Pěkný a pravdivý

článek. A co je zajímavé? Řvou právě ti lidé, co oslavovali Paroubka a komunisty. Navíc jejich znalosti historie končí u Jiráska a mají spíše charakter jedna paní povídala  a Anča říkala, že to tak bylo, tak to musí být pravda. Čím to asi bude?

0 0
možnosti
MV

Martin V

16. 6. 2010 7:23
Re: Pěkný a pravdivý

Znalost bible - neznamená znalost historie, autor je toho pěkným důkazem.

0 0
možnosti
MŘS

Městečko řešení strašením

16. 6. 2010 1:07
Pro

pana Kucika a kecy o svobodném rozhodování, stejně tuším, že jste info čerpal z videa: "Proč je Amerika nejlepší" - víte, proč firma Monsanto vyvinula hybridní rostliny - kulturních plodin tak, aby jejich semena byla sterilní, ale farmáři si je museli znovu a znovu kupovat (za peníze a ty v Africe žádné nemají). To je promyšlená likvidace zemědělství všude ve světě a vytvoření závislosti. Nenávidím velké firmy, co provedly a stále provádějí rozvojovému světu, na jehož bídě prosperují.

0 0
možnosti
MV

Martin V

16. 6. 2010 7:19
Re: Pro

Proč jsou sterilní? Protože různí tzv. ochránci přírody, řvou, že se bojí jak se budou mezidruhově křížit...R^

0 0
možnosti