Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PH

petrph

28. 6. 2012 10:55
to je skutečně ten problém

Který vznikl tím že dnes existuje jedna společná zkompletovaná Bible, a ta se vydává za jednotné vyznění Boží vůle. Nebylo tomu tak vždy- ještě Ježíš když chodil po Izraeli, kázal že "Dokud nepomine nebe a země, nepomine ani nejmenší písmenko, ani jediná čárka ze Zákona, než se to všechno naplní.." Ale tím nemohl myslet Bibli-ta v té době ještě neexistovala - Nový Zákon vůbec a Starý zákon pouze ve formě jednotlivých knih, které se  samostatně četly i vykládaly.

Dnes jsme bohužel ve stavu, kdy jsou vybrané náboženské knihy  zkompletovány do jedné Bible,takovým způsobem, že ani nelze z historického dokazování jedněch  těch knih poukazovat na pravost těch ostatních  (či Bible jako celku) .A nejen historicky, ale i duchovně.Když totiž obrátíme v Bibli o kus dál za příběhem Potopy, dočítáme se v příběhu Joba-když ho Bůh připravil o majetek i o rodinu,a Job se ptal Proč -tuto  Boží odpověď "Smí se člověk přít se Všemocným, smí ho kárat?"

0 0
možnosti
RK

McCorner

28. 6. 2012 12:31
Re: to je skutečně ten problém

Neřekl bych že existuje jedna společná zkompletovaná Bible. Nejen že existují různé překlady, ale i různá vydání (jen NZ, NZ+SZ, tzv. šestidílka s některými apokryfními knihami). Ale i kdyby to tak bylo, nikdo nikomu nebrání číst apokryfy nebo další knihy různých autorů. Spíš je problém jednotlivého člověka jak se k jednotlivým knihám postaví (jakou důležitost jim přisoudí).

Ten starý zákon v Ježíšově době měl v podstatě stejnou ucelenou formu jako Bible dnes ... a tak jak to mají židé dodnes. Na některých místech ve SZ se text odkazuje na knihy které nejsou součástí SZ.

Nějak jsem nepochopil proč by měl zrovna příběh Joba nějak vyvracet pravdivost Bible jako celku (nebo jiných knih Bible). Vy si myslíte že člověk má dostatek informací a moudrosti aby mohl posoudit proč se něco děje, jestli je to dobré nebo špatné a kdo je za to odpovědný? Evidentně Jobovi ta odpověď stačila.

0 0
možnosti
RK

McCorner

28. 6. 2012 9:09
-

Dobře napsané ... a přidal bych jeden pohled jak přistupovat k Bibli. "hlavním hrdinou" biblických knih je Bůh. Nebo jinak řečeno, je o tom jak lidé v různých dobách na různých místech poznávali Boha. Bible není ani tak o člověku, není to popisování historie apod.

1 0
možnosti
MS

mr99

28. 6. 2012 8:54
Krasne receno

Krasne jste vystihl podstatu Bible. Diky za zprijemneni dnesniho rana! Vas clanek me phladil na dusi!

0 0
možnosti

Johny__S

28. 6. 2012 8:20
Na tohle mám jedinou odpověď.

http://polach.blog.idnes.cz/c/189168/Podvrhy-a-smyslenky-v-Bibli.html

Bible je krásná kniha podobenství, ale to je vše. Nelze ji brát doslova.

1 0
možnosti
MP

Vrah

28. 6. 2012 8:51
Re: Na tohle mám jedinou odpověď.

Bible je především „knihovna“ – je složena z 27 knih Nového a 39 (respektive 46 vč. „deuterokanonických“) knih Starého zákona. Tvrdit o tomto velmi rozmanitém celku jako o jedné knize, kterou „lze“ anebo naopak „nelze“ brát doslova, je hodně šejdrem. Jako na jedné straně najdeme v Bibli příběhy, které s nejvyšší pravděpodobností nepopisují skutečné historické události, neboť vyprávějí o něčem jiném, o něčem, co je „za popisovaným příběhem“, stejně tak v ní najdete texty, které – pokud by nepopisovaly plusminus přesně historickou událost (i když ani tady nejde v řadě první o historiografii), pak je něco špatně – slovy apoštola Pavla:

„Není-li zmrtvýchvstání, pak nebyl vzkříšen ani Kristus. A jestliže Kristus nebyl vzkříšen, pak je naše zvěst klamná, a klamná je i vaše víra, a my jsme odhaleni jako lživí svědkové o Bohu. (…) Máme-li naději v Kristu jen pro tento život, jsme nejubožejší ze všech lidí!“ (1. Korintským 15,13–19)

1 0
možnosti