Poděkování za veto prezidentu Klausovi

Strana Zelených dlouhodobě vystupuje proti prezidentu Klausovi a zejména její předseda Liška na něm nenechá nitku suchou. Soudě podle jeho publikovaných názorů je Klaus ztělesněný ďábel, arcilotr, který může za vše špatné v naší zemi, a který proto principiálně není schopen udělat něco dobrého a prospěšného. V této souvislosti není divu, že i v případě, že prezident učiní rozhodnutí, které je v souladu se zájmy Zelených, přejde tuto skutečnost (včetně spřátelených většinových médií) mlčením. Mám na mysli jím vetovaný návrh zákona o podporovaných zdrojích energie.

Neela Winkelmannprateleprirody.cz

Je ale potěšující, že ne všichni "ekologičtí" aktivisté jsou takto dogmatičtí a ideologicky kovaní. Světlou výjimkou je například Dr. Neela Winkelmann-Heyrovská (která za Zelené v r. 2004 kandidovala do Evropského parlamentu), jež se mimo jiné angažuje v platformě pro OZE a vydala jako její koordinátorka tiskovou zprávu s poděkováním presidentu Klausovi. Protože se tento text neobjevil v žádném významném médiu (televizi, tisku ani na často navštěvovaném internetovém portálu), naopak, presidentovo veto bylo jak je u nás zvykem, v médiích dezinterpretováno. přetiskuji toto poděkování alespoň na svém blogu:

Platforma pro OZE http://www.platforma-oze.cz/ , která „vznikla proto, aby prosazovala plynulý rozvoj obnovitelných zdrojů v České republice v souladu s politikou Evropské unie“, takto děkuje presidentu Klausovi ve své tiskové zprávě z 15.3.2012:

Prezident Klaus vetoval zákon o podporovaných zdrojích energie. Posloužily mu argumenty Platformy pro OZE. Platforma pro OZE prezidentovi děkuje také jménem signatářů Výzvy za zachování zákona o OZE a vyzývá poslance, aby názor na předlohu přehodnotili.
„Platforma pro OZE prezidentovi za veto děkuje jménem svým i jménem šesti stovek českých a zahraničních právnických osob, které chtějí zachování dosavadního zákona o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů. Zažíváme první pozitivní obrat v průběhu schvalování bezprecedentní protiprávní předlohy,“ komentuje Dr. Neela Winkelmann - Heyrovská, koordinátorka Platformy pro OZE.

„Je pro nás zadostiučiněním, že prezident Klaus použil argumenty, na jejichž základě jsme jej v únoru požádali o veto proti zákonu,“ říká JUDr. Jakub Hájek, zakládající partner advokátní kanceláře NH Partners, konzultant Platformy pro OZE (viz tisková zpráva Platformy pro OZE z 15.2.2012). Ve svém dopise ze dne 14.3.2012 jmenuje prezident tři důvody, proč zákon poslancům vrací:
- rozšíření okruhu podporovaných zdrojů energie a z toho plynoucí nové náklady na veřejné rozpočty a ceny energií

- podpora biometanu

- nekvalitní zpracování zákona a množství neznámých podzákonných předpisů upravujících práva a povinnosti občanů, což je v rozporu s Ústavou a Listinou základních práv a svobod
Podle jednacího řádu má přijít vetovaný zákon na pořad příští schůze Poslanecké sněmovny...
(celý text viz platforma OZE).

Platforma pro OZE tedy připisuje presidentovo veto navrženého zákona své argumentaci. Jak je z výše uvedeného zřejmé, není autor „Modré, ne zelené planety“ necitlivý k argumentaci jakékoli platformy, třeba orientované na ekologicky citlivá témata, pokud ji pokládá za relevantní. Je opravdu zarážející a příznačné, že předseda Zelených Liška (na rozdíl od Neely Winkelmannové - Heyrovské) o této skutečnosti na webových stránkách své strany, ani v jiném médiu ani nepípne – nechce asi před sympatizanty a řadovými členy své strany narušit „obraz nepřítele“.

 

Autor: Martin Pinc | sobota 24.3.2012 12:30 | karma článku: 21,23 | přečteno: 1631x
  • Další články autora

Martin Pinc

Na hrabalovské téma

27.3.2014 v 22:10 | Karma: 11,39

Martin Pinc

Česká vláda a juvenilní justice

16.1.2014 v 15:00 | Karma: 22,99

Martin Pinc

Otcové na odstřel?

16.8.2013 v 14:30 | Karma: 36,78