Měl Jan Pavel II židovský původ?

To je téma dne zejména na polských, katolicky orientovaných serverech, které je převzaly z Německa. Přitom to je informace stará už minimálně 6 let a pochází z Velké Británie. O jeho "židovské krvi" je přesvědčen židovský historik Yaakov Wise z Manchesteru i mnozí další, většinou židovští komentátoři. Již krátce po smrti papeže v dubnu 2005 Wise uveřejnil zprávu, že zesnulý papež byl matce Žid. Wise je badatel, který se zabývá ortodoxní židovskou historií a filozofií. Zabýval se také zkoumáním rodokmenu matky papeže. Tato zpráva byla publikována v britském týdeníku 'Manchester Metro News ' nedlouho po smrti papeže Jana Pavla II.

Rodiče Jana Pavla II. Zdroj: Internet

Matka Karola Wojtyly zemřela, když jejímu druhému synovi, který se později měl stát papežem, bylo devět let. Její jméno bylo Emilia Kaczorowska – což jest: Katschorowska. Jméno Kaczorowski je genealogicky do polského jazyka přizpůsobené ve střední a východní Evropě velmi časté židovské jméno Katz. Toto jméno má původ v jiných tradičních židovských příjmeních jako Cohen, Kohn, Kahn. Hebrejské slovo "Cohen“ pak, jak známo, znamená kněz.
Jméno babičky papeže Jana Pavla II znělo Maria Anna Scholz. Toto příjmení se vyskytuje v různých formách - Schulze, Schultz – a je rovněž velmi rozšířené mezi severoevropskými Židy. Prababička papeže se jmenovala Zuzanna Rybicka. Toto jméno má také pro Wiseho výrazně židovský názvuk. Souvisí prý s typickým židovským jménem jako Rabin nebo Rubinstein a je odvozeno od rabína. Toto jméno se často objevuje podle Wiseho na náhrobních kamenech židovského hřbitova v Bielsko-Biale v jižním Polsku nedaleko Krakova, odkud pocházela rodina matky zesnulého papeže. Wise se zřejmě domnívá, že nalezl dobré prameny - říká: "Jako židovský historik mám přístup k informacím, které jsou pro ostatní historiky nepřístupné."

Podle toho by byl Karol Wojtyla nejen pravý Žid, ale měl by také nárok na izraelské občanství. Měl však vůbec ponětí o svém židovském původu? Wise se domnívá, že ano. Jinak lze prý obtížně vysvětlit, proč se jako mladý seminarista v roce 1940 ukryl před nacisty. Přesto Wise svému tvrzení ponechává otevřená zadní vrátka: „Nechci činit žádné definitivní závěry. Ale existuje mnoho indicií, které naznačují, že zesnulý polský papež byl Žid."

Leckdo by také mohl jeho původem zdůvodnit jeho otevřenost a vstřícný vztah vůči Židům, který projevoval během celého svého života. Jako první papež pak během svého pontifikátu navštívil židovskou synagógu v Římě a při té příležitosti se objal s rabínem Toaffem. Tato cesta byla označena za "nejdelší cestu" papeže-poutníka. Pouze dva a půl kilometru dělí Vatikán a římský židovský chrám, ale též dva tisíce let nepochopení mezi židy a křesťany. V úterý 21. září 1993 dopoledne se v letním papežském sídle Castel Gandolfu setkali nejvyšší rabín Jeruzaléma, "židovský papež" Israel Meir Lau a nejvyšší velekněz římskokatolické církve papež Jan Pavel II. Toto historické setkání bylo prvním setkáním nejvyšších představitelů obou církví od vzniku židovského státu Izrael v roce 1948.

(publikováno v roce 2007 na http://www.kreuz.net/article.4921.html), další zdroje:

http://www.cephas-library.com/catholic/catholic_pope_has_jewish_mother.html

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Pinc | čtvrtek 28.4.2011 7:35 | karma článku: 13,82 | přečteno: 2716x
  • Další články autora

Martin Pinc

Na hrabalovské téma

27.3.2014 v 22:10 | Karma: 11,39

Martin Pinc

Česká vláda a juvenilní justice

16.1.2014 v 15:00 | Karma: 22,99

Martin Pinc

Otcové na odstřel?

16.8.2013 v 14:30 | Karma: 36,78