Česká pošto – kam kráčíš?

Ministr vnitra Radek John chce odvolat šéfku České pošty. Johna ke zmíněnému rozhodnutí vedly zejména tři důvody – nebyl spokojený s předloženou koncepcí budoucího fungování pošty, s výsledky hospodaření a také prý generální ředitelka České pošty Hrdá selhala v komunikaci s pobočkami, které rušila.

Ministr vnitra John a ředitelka pošty Hrdá zdroj: Internet

V této zprávě mne zaujala zmínka o rušení poboček České pošty. Nevím, nakolik je naše veřejnost veřejnost vůbec informována o tom, že Česká pošta hodlá optimalizovat (rušit) až 1700 ze svých 3500 poboček! V praxi to totiž znamená, že bude své pobočky rušit zejména na našem venkově. Jaké to bude mít tedy důsledky?

Na většině z našich vesnic mají být pošty zrušeny a jejich agenda převedena do nějakého blízkého většího sídla. V některých případech tato koncepce optimalizace (rušení) zahrnuje předání agendy pošty v dané obci nějakým delegovaným komerčním partnerům (např. se může stát, že pošta bude provozována v místní restauraci, nebo obchodě). Snad bude také možné, že agendu rušené pošty převezme obecní úřad, což by mohlo zaručovat větší důvěryhodnost, než pošta v šuplíku nějakého místního hokynáře (sporná je při této koncepci otázka důchodů a manipulace s penězi a cennými zásilkami vůbec).

Proces rušení poboček České pošty se rozjíždí zároveň s rušením dalších úřadů, které jsou důležité pro obyvatele našeho venkova, jako jsou matriky a stavební úřady (mají se rušit stavební úřady typu 1). Je celkem pochopitelné, že lidé na venkově chtějí mít základní podmínky pro důstojný život ve svých obcích – současná snaha po optimalizaci (zrušení) velké části státních služeb na vesnicích povede jednoznačně k zhoršení kvality života do venkova.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Pinc | pátek 4.2.2011 16:30 | karma článku: 18,00 | přečteno: 1501x
  • Další články autora

Martin Pinc

Na hrabalovské téma

27.3.2014 v 22:10 | Karma: 11,39

Martin Pinc

Česká vláda a juvenilní justice

16.1.2014 v 15:00 | Karma: 22,99

Martin Pinc

Otcové na odstřel?

16.8.2013 v 14:30 | Karma: 36,78