Obsese.

Posedlost digitálními hračkami dostává nový a nový rozměr. Jak by ne, je to velký byznys, samozřejmě pro výrobce.

Také vlastníte podobnou hračku nebo po ní toužíte? Sleduje všechno, co se děje ve vašem těle, měří a sleduje váš puls, teplotu, spotřebu kalorií, srdeční rytmus, kvalitu spánku, kolik jste dnes ušli, uběhli nebo ujeli na kole a mnohem a mnohem víc. Jde přece o vaše zdraví!

Dříve a jistě i teď platí, že stačí zjistit pohledem do zrcadla, zda jste obézní, přesněji to víte, když se občas postavíte na váhu. Jak jste spali zjistíte nejpozději po probuzení a většinou víte proč. Jak jste se hýbali víte vy i vaše tělo bez hraček, do čtvrtého patra přece jezdíte výtahem a půl kilometru zvládnete nejraději v autě. Mozek nezatěžujete zbytečnými činnostmi, ty obstarají mobil, navigace nebo počítač. Určitý význam mají tyhle hračky pro profesionální sportovce. Zaručují jim, že zlepšená výkonnost bude provázena většími potížemi po ukončení závodní kariéry.

Respektovat prostý fakt, že nepoužívaná část těla nebo mozku atrofuje, není jednoduché. Prevence není tak složitá a nemusí to být zrovna pilulky, léky nebo návštěvy lékaře. Ano je užitečné chodit na dentální hygienu, abyste neměli brzy klapačky, občas změřit zrak, abyste mohli řídit nebo jednou ročně zajít k lékaři, abyste odevzdali a otestovali základní vzorky a indikátory. Nicméně pozor! Jak říká herec Dušek jsou lékaři a lekaři. Ti první léčí, ti druzí zajišťují přecpané čekárny specialistů a vaši krabici pilulek označenou dny v týdnu.

Nezapomeňte, že vaše duševní pohoda nebo nepohoda souvisí s tou tělesnou. S některými životními stavy nezbývá než se smířit. O co obtížněji nasednete na kolo, o to s přibývajícím věkem z něj lehčeji spadnete. Stovku určitě nezaběhnete pod 15 vteřin a frustrovat se a hodinu nespat, protože si nemůžete vzpomenout na jméno svého spolužáka ze základní školy je zbytečné. Dosud nevyléčitelný strejda Alzheimer stejně číhá na každého, kdo se dožije.

Stačí trochu pohybu, rozhodně nejen cigáro a kafíčko. Mozek osvěží pokud nemáte jinou duševní činnost i křížovky nebo sudoku.

Dost hraběcích rad, to se mi to píše, když osmdesát mi bude teprve za pár týdnů. Nedbejte jich, pár tisícovek za hračky a doprovodnou frustraci stojí.

Autor: Ivan Pilný | úterý 7.5.2024 8:00 | karma článku: 0 | přečteno: 5x
  • Další články autora

Ivan Pilný

Elity.

25.3.2024 v 8:00 | Karma: 32,36

Ivan Pilný

Nová roční období.

12.3.2024 v 8:00 | Karma: 24,61

Ivan Pilný

Mohou být fake news inteligentní?

8.3.2024 v 8:00 | Karma: 28,26

Ivan Pilný

Akce!

2.3.2024 v 8:00 | Karma: 19,82

Ivan Pilný

Věříme si příliš?

24.2.2024 v 8:00 | Karma: 41,55