Mohou být fake news inteligentní?

V poslední době jsme svědky nové paniky. Umělá inteligence natáčí upravená videa s různými osobnostmi, které nerozeznáte od pravých. Prý dokáže natočit i vaši babičku nebo bankéře.

Dříve nám dělala starosti auta bez řidiče, která si mají vybrat, zda ohrozí vaše dítě na zadním sedadle nebo přejede chodce před vámi. Teď se množí zfalšovaná a upravená videa, která nerozeznáte od pravých.

Vzrůstající šíření fake news je vážný problém, protože eroduje důvěryhodnost legitimních informací, vytváří zmatek a nedůvěru a ve svém důsledku poškozuje demokratické instituce. Může poškodit i konkrétní osoby šířením nepravdivých informací o jejich zdraví, bezpečí a dalších důležitých faktorech.

Pár „návodů“ co s tím. Ovlivňování veřejného mínění začíná u vás. Když nevěříte, předpokládám, že nešíříte. Když nebudete konzumovat, nevyplatí se vyrábět. Bojím-li se vyprázdnění bankovního konta, nemusím mít internetové bankovnictví. Je to nepohodlné, ale možné. I když hromadění peněz pod matrací má také svá rizika.

Stále jde o jednu a tutéž taktiku. Říká se jí sociální inženýrství. Všechny podvody a šíření fake news mají společného jmenovatele, naivitu adresáta, který udělá pod tlakem něco nerozumného, čehož později lituje.

Obavy, že se zhroutí bankovnictví nebo, že někdo, kdo má prsty na červeném tlačítku, vypustí jadernou raketu nelze brát vážně. Lidé mají za hackery a umělou inteligencí zpoždění, ale také ji začínají využívat ke své obraně. Lidský faktor sice nelze vyloučit, ale k jaderné válce bez ohledu na berlínskou, kubánskou a snad i ukrajinskou krizi nedošlo.

Dá se něco rozumného mimo odpojení od sítě udělat?

Bojovat s fake news není jednoduché. Předpokládá to zdravou skepsi a kritické hodnocení předkládaných zpráv. To znamená ověřování zdrojů informací, aktivní hledání dalších informací a být si vědom předpojatosti jednotlivců nebo organizací produkujících zprávy. Je nutné důsledně prověřovat webové stránky stojícími za předkládanými informacemi a tak lépe identifikovat ty lživé. Sociální média vynakládají velké úsilí v boji s fake news, což zahrnuje označování lživých a zavádějících informací a propagování ověřených zdrojů. Každopádně je nutné být kritický k předkládaným informacím a také být si vědom odpovědnosti za šíření neprověřených informací.

Tak zdravému rozumu, který začíná být nedostatkovým zbožím, zdar!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ivan Pilný | pátek 8.3.2024 8:00 | karma článku: 28,26 | přečteno: 1532x
  • Další články autora

Ivan Pilný

Obsese.

7.5.2024 v 8:00 | Karma: 0

Ivan Pilný

Elity.

25.3.2024 v 8:00 | Karma: 32,36

Ivan Pilný

Nová roční období.

12.3.2024 v 8:00 | Karma: 24,61

Ivan Pilný

Akce!

2.3.2024 v 8:00 | Karma: 19,82

Ivan Pilný

Věříme si příliš?

24.2.2024 v 8:00 | Karma: 41,55