Akce!

Titulek neodkazuje na volání režiséra při natáčení. Často se volá po nějakém vizionáři, který by měl odvahu a schopnosti vyvést nás ze současné neutěšené situace.

Strategií, co udělat, co napravit a kam jít, máme desítky. Pamatuji ze svého působení na vládě a parlamentu, že jejich životní cyklus spočíval v tom, že se pravidelně vyhodnocovaly a postupně byly nahrazovány novými. Bohužel velmi málo se uskutečnilo a to málo bylo spíše výsledkem politických hrátek než nějaké vize. Nesmíme zapomenout na marketingové aktivity jako „Country for Future“, které nás nepřivedly ani k návratu do minulosti, někam k roku 2019, kdy ještě „bylo líp“.

Nekřiklavějším příkladem jsou strategie vzdělávací a energetické. Vzdělání strádá nejen finančně a za energie občané a firmy platí víc a víc. Papír unese všechno, sliby neurazíš.

Chvályhodnou iniciativou jsou materiály poradního sboru vlády NERV. Bohužel v minulosti zůstávaly na papíře a ignorovala je každá vláda. Byly jen zástěrkou vyvolávající dojem, že se něco děje a je to zastřešeno odborníky.

Teď je NERV skutečně úctyhodným sborem skutečných odborníků a profesionálů. Vypracoval 37 návrhů k ozdravení ekonomiky a veřejných financí. To, co bych si dovolil vytknout je totéž, co ve vládních prohlášeních. Mnoho priorit znamená, že vlastně není žádná. Bylo by tedy třeba opatření seřadit. Dál bych doporučoval stát na zemi a prověřit skutečnou možnost realizace. Nejde jen o politickou situaci, ale některé návrhy jsou tak trošku na vodě a možná by mohly být realizovány postupně a s přihlédnutím k reáliím.

To, co asi vyřešit nelze, je potencionální střet zájmů členů NERVu, kteří jsou zároveň zaměstnanci různých institucí a organizací a budou s větším nadšením formulovat a prosazovat názory institucí, které je platí.

Pokud bychom tedy po někom volali, neměl by to být vizionář ale někdo, kdo doopravdy něco zásadního udělá. Na to je potřeba odvaha, zkušenosti, čistý štít. Je ovšem třeba, abychom mu to „nezkazili“ ve volbách, protože některé akce jsou sice nutné, ale populární nebudou. Nevolme tedy menší zlo, ale jasně vymezené a konkrétní aktivity, za kterými stojí respektu hodní lidé s výše zmíněnou charakteristikou. Možná vás jejich tváře na billboardech neuchvátí, ale jejich snaha nebude prázdnými bullshity, za kterými se skrývá jen úmysl vás přesvědčit, abyste hodili do urny ten jejich lístek.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ivan Pilný | sobota 2.3.2024 8:00 | karma článku: 19,82 | přečteno: 428x
  • Další články autora

Ivan Pilný

Obsese.

7.5.2024 v 8:00 | Karma: 0

Ivan Pilný

Elity.

25.3.2024 v 8:00 | Karma: 32,36

Ivan Pilný

Nová roční období.

12.3.2024 v 8:00 | Karma: 24,61

Ivan Pilný

Mohou být fake news inteligentní?

8.3.2024 v 8:00 | Karma: 28,26

Ivan Pilný

Věříme si příliš?

24.2.2024 v 8:00 | Karma: 41,55