Plastové obaly jsou pro lidi hrozbou

Plasty obsahují zdraví ohrožující bisfenol A (BPA). A bohužel se prokázalo, že BPA se z obalů dostává přímo do potravin, což velmi významně ohrožuje naše zdraví.

Bisfenol A (BPA) je organická chemická sloučenina, která se využívá při výrobě plastů. Při pokusech na zvířatech se ukázalo, že vystavení bisfenolu A během nitroděložního vývoje ovlivňuje vývoj prsní tkáně plodu a zvyšuje riziko výskytu rakoviny prsu v pozdějším věku, a také způsobuje úbytek spermií u mužů.

Výsledky studie prováděné v USA v letech 2003-2006 a publikované v listopadu 2010 nasvědčují tomu, že má bisfenol A (a podobně také triclosan) negativní účinky na fungování imunitního systému člověka.

Od 1. června 2011 se v Evropské unii nesmějí prodávat kojenecké láhve s obsahem bisfenolu A. Nicméně podle zjištění organizace Greenpeace byly v obchodní síti v ČR prodávány ještě za účinnosti zákazu. V dubnu 2012 švédská vláda ohlásila zákaz použití bisfenolu A v obalech potravin určených dětem do 3 let věku.

Všimněte si, že se to ale řeší jen u dětí i přes to, že BPA ovlivňuje i dospělé, neboť se dostává do potravin. Zjistila to americká společnost (něco jako náš dTest) Consumer Reports . Ta nedávno testovala mnoho různých potravin od různých výrobců, které používají plasty, a v každém z výrobku našla alespoň nepatrné množsvtí BPA. Chemikálie se prokázaly dokonce i v některých produktech, které byly označeny BPA -free . To je dost děsivé na to, že většina potravin se balí do plastů.

Jak se BPA na 100% vyhnout? Vybírat výrobky, které jsou baleny do skla, nerezu či keramiky. Případně doufat, že se podaří prosadit u výrobců plastů takové podmínky, aby BPA neobsahovaly a hlavně nedovážet plasty z Asie, i když mají certifikaci BPA-free.

Autor: Radka Pilna | středa 4.3.2015 8:03 | karma článku: 3,19 | přečteno: 166x