Mikronizace zlepšuje vstřebatelnost doplňků stravy i léčiv

Pokud někde uvidíte na nějakém doplňku stravy či léku tohle logo, určitě neváhejte po něm šáhnout. Jeho úček totiž bude mnohonásobně vyšší než u jiného.

Biologická dostupnost léčiv a přírodních látek nebývá často dostatečně vysoká. Navíc se u každého jednotlivce může pro stejnou látku pohybovat v určitých mezích. U  každého z nás tedy není vždy naprosto stejná. Není tedy zcela rozhodující, kolik potravy, léčiva nebo potravního doplňku bylo podáno, ale kolik z toho dokáže tělo využít.

Existuje řada způsobů, jak zvýšit u léčiv, přírodních látek, vitamínů a minerálních látek biologickou dostupnost (rozdrobněním, úpravou rozpustnosti, úpravou hydrofility/hydrofobity, přípravou komplexů, chelátů, lipozomů aj.) Velmi zajímavá je tzv. suchá mikronizace.

Mikronizace je šetrná fyzikální metoda. Původní částice látky jsou rozdrobeny a zmenšeny až na velikost několika mikrometrů, čímž látka mnohonásobně zvětší svůj povrch. Důsledkem je zvýšení její rozpustnosti a vstřebávání látek do organismu. Tím dochází k výrazně zlepšené biologické účinnosti, stabilitě a jsou vytvořeny podmínky pro rychlý účinek. Úprava umožňuje snížit dávkování a tím i případné zvýšené zatížení trávicího traktu nebo až nežádoucí vedlejší účinky. Přípravky označené logem Mikronizace tedy  upozorňují na zvýšenou biologickou dostupnost. Od Ministerstva průmyslu a obchodu ČR obdržela tato metoda ohodnocení „Inovace roku 2001“.

Mikronizováno nemusí být jen léčivo, ale i potravinové doplňky a zelené potraviny, viz. www.qelife.cz

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Radka Pilna | pondělí 14.1.2013 21:27 | karma článku: 9,47 | přečteno: 1356x