Kůžák - aneb výkup kůží v moderní době

Nedávno projelo kolem domu autíčko s amplióny a hlásilo, že vykupuje kůže. Z dětství se mi vybavilo slovo "kůžák". Prolistovala jsem internet a zjistila, že i tato služba má své místo ve virtuálním světě.

Kůžák už nenabízí pouze jen výkup králičích kůží, ale vozí do vesnic také krmné směsi a ve spolupráci s veterinářem dokáže řešit i zdravotní problémy domácích zvířat.

Pamatuji si, že jako málá jsem nosívala k vykupujícími autíčku asi tak pět kůží a jásala, že si penízky mohu nechat na zmrzku a bonbóny. Tenkrát se dávalo 4 - 7 Kč. V současné době jde o poměrně hezký přivýdělek, pokud máte doma plnou králíkárnu. Ceny se pohybují od 20,- do 40,- Kč za kůži v závislosti na sezóně a kvalitě kožešiny.

Výhodou chovu králíků není pouze prodej kůží. Jde také o jejich kvalitní maso, které v restauracích je hodnoceno skoro jako argentiský steak. Proto pokud to vaše možnosti dovolí, nebojte se jít do chovu králíků :) A jestli u vás kůžák či pojízdný výkup kůží nejezdí, není nic jednoduššího, než si ho k sobě zavolat. Kontakty pro celou ČR najdete na www.kuzak.cz

Autor: Radka Pilna | úterý 18.3.2014 8:37 | karma článku: 9,22 | přečteno: 2080x