Čeští vědci pečují o zelený poklad

Víte, že v Třeboni byla vybudována velká pěstírna zázračné super-suroviny, která má přínos nejen pro potravinářské, farmakologické ale i průmyslové odvětví? Tak se s ní seznamte.  

Zázrak v podobě mikroskopické řasy nese označení CHLORELLA. Historie výzkumu české mikroskopické řasy chlorella sahá do roku 1960, kdy začala její kultivace tehdejšími československými mikrobiology pod záštitou Akademie věd ČR.

Od té doby bylo zjištěno velmi mnoho zajímavých vlastností této zázračné řasy - především z hlediska výživového. Proto se tato surovina stala oblíbená i u zahraničních zpracovatelů doplňků stravy. U nás ji ve svých produktech dodává český výrobce Queen Euniké, který ji mikronizuje a zvyšuje její účinnost.

Abyste měli větší představu o pokladu, který nám roste doslova za humny, podívejte se na články a video, které najdete na www.ceskarasa.cz

Třeboňská řasa ve vesmíru

Řasa chlorella z Třeboně byla natolik zajímavá, že se dostala i do vesmíru. V březnu 1978 byla chlorella vynesena na oběžnou dráhu Země v kosmické lodi Sojuz 28. Samotný výzkum proběhl na palubě orbitální stanice Saljut 6 a na starosti ho měl český kosmonaut Vladimír Remek. Chlorella je bohatá na živiny a proto je potenciální vesmírnou potravinou. Navíc při svém růstu spotřebovává oxid uhličitý a uvolňuje kyslík, což je velmi zajímavý námět nejen pro vesmírné cestování.

Proč třeboňská řasa chlorella?

Potravinové suroviny z oblasti, ve které žijeme, jsou pro náš organizmus nejpřirozenější. Totéž platí také o řase. Kmen, který se pěstuje v Třeboni, byl vyselektován z různých kmenů řas tak, aby byla zaručena vysoká kvalita řasy pěstované v našem klimatickém pásmu.

Autor: Radka Pilna | úterý 12.5.2015 8:44 | karma článku: 7,88 | přečteno: 261x