Zbyněk Stanjura (ODS): jeho očividný nesmysl o 2. důchodovém pilíři

Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura se mi až dosud jevil vždy racionální. Ačkoliv s politikou ODS v mnohém nesouhlasím, tak uznávám, že věcná kritika vlády z řad opozice je nezbytná, aby vláda nezvlčila, neutrhla se z řetězu Sněmovně i voličům a neztratila zpětnou vazbu.

Stanjura dosud vždy kritizoval vládu střízlivě. Jindy věcný Stanjura však tento týden pronesl očividný nesmysl. Vláda rušením 2. pilíře důchodového systému podle něj prý zvýší výdaje státního rozpočtu. To by však mohlo platit nejvýše velmi krátkodobě, na úhradu nákladů penzijním společnostem, promrhaných při zavádění 2. pilíře. A toto krátkodobé zvýšení je pouze a jedině vinou ODS a TOP 09, které zavedly 2. pilíř, aniž preventivně v zákoně zabránily nenasytným požadavkům penzijních společností, které dobře věděly, že ČSSD 2. pilíř zruší, takže si tuto možnost měly zakalkulovat do svých finančních plánů.

Střednědobě by byl úspěšný Kalouskův 2. pilíř velmi finančně nákladný, dokonce tak moc nákladný, že se kvůli němu musely zvyšovat daně! A zvyšovala je právě kvůli tomu Stanjurova ODS + TOP 09, ba právě během Stanjurova předsedování poslaneckému klubu ODS. Čili i ODS, která teoreticky byla vždy proti zvyšování daní, uznala, že když kvůli Kalouskovu 2. pilíři musely být zvýšeny daně, tak to znamená přinejmenším střednědobé vyšší výdaje státního rozpočtu kvůli 2.pilíři. A bez oněch nestydatě drzých požadavků penzijních společností, kterým ODS s TOP 09 umetly cestičku, by rušení 2.pilíře bylo nejen střednědobě, ale i krátkodobě úsporné.

A pokud se dlouhodobého vlivu na státní rozpočet týče, tak to je ve hvězdách. Pokud nás čeká trvalý růst, tak by druhý pilíř mohl být dlouhodobě pro státní rozpočet prospěšný, ovšem s předpokladem splnění dalších podmínek, nikterak ale předem zaručených. Pokud nás však čeká trvalá stagnace či polokrize, tak by byl druhý důchodový pilíř dlouhodobý zločin, srovnatelný s fotovoltaickým zločinem. Bez jakýchkoliv pochyb.

Zatím však politika Bruselu a Lisabonská smlouva (pro kterou ODS dodala potřebné hlasy navzdory platnému závaznému vetu svého nejvyššího orgánu - Kongresu ODS, což byla zrada na voličích nejhoršího druhu) slibuje pro Evropu stamilióny muslimských imigrantů místo dosavadních miliónů až desetimilionů. Stále však půjde o muslimské imigranty bez vzdělání a bez návyku pracovat, ovšem s velkým rozmnožovacím apetitem a stejně velkou chutí pobírat sociální dávky. Takže EU za aktivní podpory ODS nám zatím chystá jen trvalou krizi, cyklicky přerušovanou jen malými a krátkými zlepšeními. To by znamenalo dlouhodobý neúspěch a následný krach 2. pilíře, včetně debaklu pro státní rozpočet a ožebračení důvěřivců, kteří skočili Kalouskovi, Drábkovi a Nečasovi na špek.

 

Moje další texty na téma různých lumpáren českých politických stran a českých politiků:

Moje další texty na téma různých lumpáren českých politických stran a českých politiků:
V čem udělali soudruzi z TOP 09 stejnou chybu, jako soudruzi z NDR?
Dva rozdíly mezi oběma sprosťáky: prezident Miloš Zeman vs.kníže Karel SchwarzenbergSenát prý nelze zrušit, pochvaluje si Pehe i politici. Mýlí se.
Flašinet předsedy zbytečného Senátu. ČT tím porušila zákon
Kalousek neví o hazardu to, co věděl už císař pán

Autor: František Pillmann | neděle 9.11.2014 23:59 | karma článku: 20,10 | přečteno: 922x