V čem udělali soudruzi z TOP 09 stejnou chybu jako soudruzi z NDR?

Soudruzi z NDR (viz slavnou hlášku z filmu Pelíšky) i soudruzi z TOP 09 v první předběžné analýze svých chyb v obou případech zjistili, že lid ještě nedorostl k jejich vysoké morální úrovni. Jediné řešení je, aby si soudruzi z TOP 09 zvolili po vzoru soudruhů z NDR jiný lid.    

V r. 1953 povstali občané východního Německa proti komunistickému režimu. Vzpoura byla krvavě potlačena sovětskými tanky. Bylo zabito mnoho lidí a pak několik odsouzeno k smrti a popraveno. Soudruzi z NDR ihned obvinili lid NDR, že zklamal jejich důvěru a musí si ji získat zpátky tím, že bude pracovat ještě dvakrát více. (Příčinou vzpoury bylo to, že komunisté zvýšili pracovní normy o 10 %, ovšem při stejném platu. Hospodářskou krizi východoněmeckého režimu způsobili tehdy údajně kapitalisté, ačkoliv v západním Německu začínala prosperita.) Světoznámý dramatik Bertold Brecht (jeho píseň Mackie Messer v překladu J. Suchého je u nás populární z TV klipů, hlavně s Milošem Kopeckým a Naďou Urbánkovou) naštěstí našel geniální řešení této prekérní situace - doporučil východoněmeckým soudruhům, aby tedy lid rozpustili a zvolili si jiný lid.

U nás byla situace prakticky stejná. Politici TOP 09 spolu s ODS sice nepřitvrdili normy, ale snížili platy státních zaměstnanců (kromě poslanců, ministrů a senátorů) o 10%, a to při zachování stejných pracovních norem. (Důvodem byla, jak jinak, opět krize kapitalismu.) Výsledek byl tedy stejný jako tehdy v NDR: 10% zhoršení. Lid se vzbouřil - nikoliv sice v ulicích, ale počkal si moudře na volby a soudruhy z TOP 09 vyhnal nejdříve z vlády a pak i z většiny radnic. Jaká byla první reakce vůdce TOP 09 M. Kalouska a předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga? Zjistili, že českému lidu vadí komunisti, estébáci a fízlové mnohem méně, než politika zodpovědného rozpočtového diletantismu a jenom proto nezvolili ty nejlepší z nejlepších. Soudruzi z TOP 09 shledali stejně jako jejich předchůdci z Občanského hnutí v r. 1992 po svojí porážce i stejně jako soudruzi z NDR v r. 1953 (byli by také poraženi, kdyby nebylo sovětských tanků), že lid ještě nedorostl do jejich morálních výšin. Topkaři nyní chystají podrobnější analýzu - jakési poučení z krizového vývoje ve straně TOP 09 po roce 2009 a v celé společnosti po roce 1989.

Řešení je přitom prosté: rozpustit voliče a zvolit si jiné. Protože lákat voliče slibem, že TOP 09 jim příště opět sníží platy, to by mělo ještě menší naději na volební úspěch.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: František Pillmann | neděle 19.10.2014 7:33 | karma článku: 42,68 | přečteno: 4881x