Proč se ČT24 ptá kandidátů do Senátu na věci,které Senát neovlivní?

ČT 24 se v těchto dnech vytrvale ptá kandidátů 2. kola voleb do Senátu na problémy, které ale Senát neovlivní. Každého kandidáta se ČT 24 ptá na omezení nákladnosti exekucí pomocí místní příslušností exekutorů, o čemž bude brzy Senát hlasovat, ptá se i na adopce homosexuálními páry a také na regionální problémy. První dvě věci jsou ale Senátem prakticky neovlivnitelné, i když jde v prvním případě o zákonodárnou iniciativu Senátu, protože jsou lehce přehlasovatelné Sněmovnou. Sněmovna si prosadí většinou i detaily znění neústavních zákonů navzdory mínění Senátu. Zásadní koncepční změny si v takových zákonech Senát neprosadil dosud nikdy. Pravda, jednou Senát zarazil Gripeny, ale jenom dočasně a jenom proto, že Sněmovna shodou náhod nepřehlasovala veto Senátu, ale nakonec si vláda stejně Gripeny prosadila úskokem - kupeckým trikem, aniž se Senátu musela ptát. 

Lokální problémy pak nespadají do kompetence Senátu vůbec.

Přitom Senát má v nepřehlasovatelné kompetenci řadu věcí, které by diváky ČT 24 také zajímaly, a takové otázky kandidátům by měly alespoň nějaký smysl.

Odpověď na otázku z titulku by mohla znít: ČT chce zmanipulovat výsledky senátních voleb. Ale snad tomu tak není. K manipulaci sice dochází (volič se může rozhodnout jinak, když slyší odpověď na otázku o exekucích, než kdyby slyšel odpověď na otázku kolem asociační smlouvy s Ukrajinou, kterou bude Senát projednávat a nemůže být přehlasován), ale spíše neúmyslné. ČT chtěla divákům nabídnout orientaci ve volbách, což je chvályhodné, jenom prostě zvolila horší řešení, než mohla.

Autor: František Pillmann | čtvrtek 16.10.2014 5:00 | karma článku: 18,36 | přečteno: 736x