Proč jsou protiruské sankce nadraka.Ledaže EU dosud počítala špatně

Četl jsem řadu pavědeckých analýz, proč jsou sankce proti Rusku velmi bolestivé pro Rusko, ale pro EU jsou prý jen málo citelné. Něco v nich ale vždy chybí, jinak musely být dosud všechny kšefty EU s Ruskem výhodnější pro Rusko, než EU. Jestli ale něčemu věřím ve vztahu EU a Ruska, tak tomu, že obchody byly až dosud vždy vzájemně stejně výhodné, nebo výhodnější pro EU. Pokud ale bylo něco alespoň stejně výhodné, a nyní to skončí, tak to musí poškodit EU úplně stejně jako Rusko. Vyrovnávací období nepočítám, to se ostatně stejně recipročně vykryje.

Navíc jsou tu ruské protisankce proti EU, které se musí připočítat, a ty už nejsou založeny jen na zrušení vzájemně výhodných obchodů, ale např. i na zhoršení komfortu Rusů po zákazu dovozu exkluzivních potravin z EU, apod., takže celé slavné sankce proti Rusku je jeden velký evropský debakl. Jakákoliv zdánlivě sofistikovaná bilance, která sčítá dílčí položky sankcí, musí být vadná, ať už úmyslně či neúmyslně, když výsledek neodpovídá předem daným kupeckým počtům. 1 = 1.  Ba dokonce 1 + protisankce dělá více než 1. A tak to zůstane, i kdyby se sankcionéři a váleční štváči rozkrájeli.

O USA nepíšu, tam je to trochu jiné. Obchod USA s Ruskem je mnohonásobně menší, a USA se hlavně zahojí na nahrazení Ruska v obchodu s EU, např. v energetických surovinách. Ale proč dělá EU na přání USA protiruské sankce, které jsou výhodné pro USA, ale pro EU jsou nevýhodné?

Přitom sankce ničeho nedosáhnou. Krym už zůstane ruský, i kdyby došlo k atomové válce. Kdyby byl Putin opravdu takový vyděrač, jako nám líčí mainstream, tak Ukrajinci do jara zmrznou. Nemusí se nám to líbit, ale taková je realita. Taháme za kratší konec.

Dodatek z 26.12.2014: Současné opravdu citelné potíže Ruska jsou způsobeny naprosto převážně poklesem cen ropy (což je důsledek zejména protisyrské taktiky Saúdské Arábie), nikoliv sankcemi EU. Ale opět - vše se dříve či později obrátí nejen proti Rusku, ale stejně nebo i hůře i proti SA, i proti EU. Vítězný ryk primitivů je proto předčasný.

Další moje starší texty na rusko-ukrajinské téma:


Ukrajinský hrdlořez je tak hloupý, že se přiznal k válečnému zločinu
http://pillmann.blog.idnes.cz/clanok.asp?cl=432158&bk=8238

V brzkých volbách na Ukrajině vyhrají darebáci. Zcela demokraticky
http://pillmann.blog.idnes.cz/clanok.asp?cl=431450&bk=1660

Stalin odmítl vzít část Československa do SSSR. Je Putin opravdu agresivnější, než Stalin?
http://pillmann.blog.idnes.cz/clanok.asp?cl=433030&bk=65385

 

Autor: František Pillmann | pátek 31.10.2014 15:00 | karma článku: 33,31 | přečteno: 1049x