Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč jsem zvolil ve svém předchozím blogu nelogický titulek

Titulek zněl: "Zavraždění z Charlie Hebdo nebojovali za svobodu slova, ale užívali". Evidentně to nedává smysl.

Titulek je takový, jaký je, jen proto, že mi systém bohužel nedovoluje umístiti do titulku více, než 67 písmen/znaků. Kdyby nebylo tohoto omezení, dal bych blogu název:
"Zavraždění novináři z Charlie Hebdo nebojovali za svobodu slova, ale užívali si svobodu slova plnými doušky"

Nebo název:
"Zavraždění novináři z Charlie Hebdo nebyli bojovníci za svobodu slova, ale oběti teroru proti svobodě slova"

Když jsem ale musel radikálně zkracovat, došel jsem k této nejlepší variantě, která nepřekročila limit a byla současně srozumitelná: "Zavraždění z Charlie Hebdo nebojovali za svobodu slova". Nakonec jsem po kratičkém váhání raději zvolil méně srozumitelnou variantu, protože oslabila dojem, který by plynul ze srozumitelné verze, totiž že bych snad chtěl oběti muslimského teroru kritizovat. To tedy opravdu nebylo cílem mého blogu.

Bylo to poprvé, co jsem vědomě udělal titulek nesrozumitelný. Ale různé násilné zásahy do přirozené podoby titulku jsem učinil již mnohokrát. Bylo to zejména nedodržení pravidla oddělovat interpunkční znaménka mezerou, několik vědomých mírných pravopisných chyb a úmyslných překlepů, lépe řečeno nedoklepů, jedna do očí bijící nezvyklá zkratka, atd.

Prosím proto svoje čtenáře, aby byli tolerantní, pokud budou číst v titulku opět něco, co urazí jejich jemnocit. Autoří blogů musí zápasit s lecčíms, včetně omezení daných systémem.

 

 

 

 

Autor: František Pillmann | pondělí 26.1.2015 23:42 | karma článku: 11,73 | přečteno: 367x
  • Další články autora

František Pillmann

Podpásový blog havlisty Josefa Hejny. Červenou na něj!

Nejsem příznivcem falešného karbanu, proto nevytahuji červené karty na nikoho. A už vůbec nemám ve zvyku účastnit se davových akcí, ať už s červenými kartami i bez nich. (Výjimkou pro mě byly jen demonstrace v listopadu 1989.) Ale červenou barvu dnes použiji, abych si s ní posvítil na havlistu Josefa Hejnu, který se do mně opřel naprosto neférově.

21.12.2014 v 18:50 | Karma: 28,17 | Přečteno: 1577x | Politika

František Pillmann

Čím se liší havlismus, klausismus a zemanismus

Především tím, že zemanismus jako filosoficko-politický systém vůbec neexistuje. Současný prezident Zeman je sice v mnohém originální, zejména v bonmotech, ale na ucelenou filosoficko-politickou myšlenkovou soustavu to nestačí. Ale to nemusí být na závadu. Lepší je nevytvořit žádný politický systém, než vytvořit politický systém hitlerismu či politický systém mohamedismu. V tomto je prezident Zeman zdravě konzervativní, jakkoliv je to politický revolucionář - on si svoje funkce nevyseděl, ale vybojoval.

20.12.2014 v 17:38 | Karma: 19,52 | Přečteno: 939x | Politika

František Pillmann

Proč se stydí havlisté za havlismus a za to, že jsou havlisté?

Klausovci a klausisté se nestydí za to, že fandí Václavu Klausovi. Naopak - jsou na to hrdí. Zemanovci jakbysmet. Někteří/některé by byli dokonce ochotni za Zemana či Klause když ne položit život, tak alespoň odložit živůtek. Tak proč se stydí havlisté za výraz havlismus a za to, že jsou havlisté? Považují výraz havlismus dokonce za odporný! To nechápu - proč na něj nejsou hrdí? Sice zdánlivě argumentují, že výraz havlismus používají odpůrci V. Havla, aby ho zesměšnili, ale tento argument neobstojí. Výrazy havlismus a havlisté jsou vytvořeny zcela organicky a korektně, přesně podle vzorů platónismus, platónisté, které jsou zcela neutrální. Nebo výrazy marxismus, marxisté, které jsou sice pro některé politiky a jejich voliče negativní, ale pro filosofy jsou neutrální a sami marxisté jsou na ně hrdi. Tak proč nejsou havlisté hrdi na svůj havlismus a příslušnost k havlistům?

20.12.2014 v 11:06 | Karma: 40,15 | Přečteno: 1746x | Politika

František Pillmann

ČT před 3 roky při úmrtí V. Havla - horší než při smrti Brežněva

Vzpomínám si přesně, co jsem dělal a kde jsem stál, když jsem jako dítě slyšel z rádia zprávu o okupaci 21. srpna 1968. Vzpomínám si přesně, co jsem dělal, když se zřítila newyorská dvojčata. Vzpomínám si přesně, co jsem dělal, když jsem slyšel zprávu, že zavraždili Roberta Kennedyho.

19.12.2014 v 12:00 | Karma: 39,81 | Přečteno: 2067x | Politika

František Pillmann

Informace pro hlupáky, kteří neumějí číst

Dostal jsem opět několik vulgárních mailů. Tentokrát jako reakci na svůj poslední blog o kapitulaci prezidenta USA Obamy před kubánským Castrem. Prezident USA totiž oznámil rušení politiky protikubánských sankcí a embarg, které zdědil od svých předchůdců. Protože sankce/embarga uznal za neúčinné. (Link na tento můj blog naleznete úplně dole pod titulkem: "Poslední články autora".)

18.12.2014 v 16:30 | Karma: 33,32 | Přečteno: 1495x | Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

V Londýně útočil muž s mečem. Zabil třináctiletého chlapce, napadl i policisty

30. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  14:43

Třináctiletý chlapec zemřel a další čtyři lidé byli zraněni po útoku muže ozbrojeného mečem v...

Kolumbijská univerzita zavřela kampus, podmínečně vylučuje protestující

30. dubna 2024  8:35,  aktualizováno  14:39

Newyorská Kolumbijská univerzita v úterý oznámila omezení přístupu na svůj kampus na severu...

Vůz technických služeb rozmetal autobusovou zastávku, řidič byl opilý

30. dubna 2024  14:14

Na okraji Mostu dnes dopoledne menší nákladní vůz zcela zdemoloval autobusovou zastávku, na které v...

Novým ministrem za TOP 09 bude Tuleja. Fiala ho označil za posilu pro vládu

30. dubna 2024  6:02,  aktualizováno  14:05

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace se má stát prorektor Slezské univerzity v Opavě pro...

  • Počet článků 142
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1409x
Jsem lékař, mj. jsem byl námořní lékař zaoceánské plavby. Další, ještě dobrodružnější kapitolou mého života bylo, když jsem byl poslanec a předseda sociálního výboru Federálního shromáždění. ****************************************************************** Můj e-mail a poznámka k diskusím: kdo mi chce poslat důležitý vzkaz, ať použije moji mailovou adresu "Pillmann(zavináč)post(tečka)cz". Diskusi sice neotevírám obvyklým způsobem, ale otvírám ji formou dodatků pod text blogu, protože nemám dost času na její nepřetržité sledování, abych mohl reagovat včas pokaždé, když by bylo třeba. A protože nemám možnost zablokovat v tradiční diskusi reklamu na produkty, které se mi příčí. Kdo má jiný názor, ať napíše polemiku na vlastní blog a pošle mi vzkaz na uvedený e-mail, abych mohl napsat protiargumenty. Komu to nestačí a trvá na tom, že jeho názor musí být zveřejněn u mého textu, nechť toto přání uvede v mailu. Slibuji, že jeho argumenty do třech dní zveřejním v dodatku mého blogu, i s jeho jménem a pak s mými protiargumenty. Musí ale splnit dvě podmínky: uvést své pravé, nikoliv smyšlené jméno (dodatek: upřesňuji - postačí, když se nebude vydávat za jinou osobu, takže zveřejním i názor anonyma), a být věcný. (Že musí dodržovat zákony ČR se rozumí samo sebou, ale chcete-li, je to moje třetí podmínka.) Případně (ale za stejných podmínek) mohu jeho názor uvést na začátek svého nového blogu. Dodatek: V opodstatněných případech prominu i splnění podmínky věcnosti, každopádně zveřejním věcnou část. Další podrobnosti viz můj blog "O blokování blogové diskuse" z 22.11.2014. ****************************************************************** Vzkazy: poslal jsem vzkaz těmto blogerům iDnes.cz, kteří v profilu nemají e-mail ani kontaktní formulář, ale asi nečtou vzkazy od blogerů pro blogery, protože neodpovídají. Snad si toho všimne někdo, kdo je zná a upozorní je: T. Vodvářka, P. Závladský, P. Nešpor, J. Herda, Igor Indruch, Andrej Ruščák. (Stav k 28.12.2014)