Pravdoláskaři opět mimo mísu 1.d.:Prosperita je možná i bez svobody

Parta věčných petentů, sirotků po V. Havlovi, kteří však nemají ani jeho charisma, ani jeho intelekt, ani jeho lavičky a už vůbec nemají jeho letiště, se opět ozvala, když využila výročí 17. listopadu k dalšímu pamfletu.

Jejich nejnovější výtvor se jmenuje "Slovo k listopadu". Už tento název vzbuzuje otázky. Připomíná nechvalně známé "Slovo do vlastních řad" z počátků normalizace r. 1969, a to nejen hlavním výrazem z názvu, ale i obsahově - zdánlivě je to sebekritika, ve skutečnosti z ní vyčuhuje vyvyšování se nad ostatními.

První nesmysl je hned na začátku. Je to věta: "Věděli jsme, že bez dodržování lidských práv není svobody a že bez svobody není prosperity." Její první půlka je tautologie - svoboda je základním lidským právem. Je to podobné, jako by říkali: "bez dodržování svobody není svoboda". Takže žádný mimořádný objev. Horší je to s druhou půlkou věty. I bez svobody lze totiž zvyšovat životní úroveň a prosperitu. Nemusí se nám to líbit, ale je to prostě tak. Dokladem je srovnání Indie a Číny. V Indii je mnohem větší svoboda, než v Číně, je tam dost svobodná soutěž politických stran, na rozdíl od čínské nadvlády jedné strany, a to už po mnoho desetiletí, a přesto roste čínská ekonomika mnohem rychleji, než indická. Tento jediný příklad už sám o sobě vyvrací základní tezi, na níž stojí celý elaborát.

K dalším nesmyslům z nejnovějšího výplodu zneuznaných géniů se vrátím v dalších dílech.

Zatím uvádím odkazy na svoje starší texty o jiných pravdoláskařských úletech:
V čem udělali soudruzi z TOP 09 stejnou chybu, jako soudruzi z NDR?
Dva rozdíly mezi oběma sprosťáky: prezident Miloš Zeman vs.kníže Karel Schwarzenberg
Senát prý nelze zrušit, pochvaluje si Pehe i politici. Mýlí se
Dvojí metr Kalouska na demografický vývoj důchodců a muslimů

Autor: František Pillmann | sobota 15.11.2014 18:31 | karma článku: 30,48 | přečteno: 1636x