Obama právě kapituloval před Castrem. Kdy kapituluje před Putinem?

Bude to určitě trvat kratší dobu, než pět desetiletí a kousek. Po tuto dlouhou dobu trvaly svalnaté US sankce proti slabé Kubě. Bez jakéhokoliv efektu. Že by sankce zapůsobily dnes proti Rusku, které má obrovský jaderný potenciál a i přes současné potíže je na tom i ekonomicky mnohem lépe, než Kuba? Pravda, Kuba měla za sebou zpočátku Sovětský svaz s jeho jaderným arzenálem, ale již více než dvě desetiletí Kuba úspěšně vzdorovala tvrdým sankcím mocných USA i bez této podpory.

Připomeňme si čerstvá Obamova slova podle idnes.cz: “Posledních pár let ukázalo, že izolace nefunguje, je čas zkusit jinou  strategii,“ naznačil nové směřování americké zahraniční politiky vůči Kubě.  ...  Šéf Bílého domu rovněž řekl, že bude jednat s Kongresem o zrušení dosavadního embarga uvaleného na Kubu před desítkami let.

K tomu jen dodávám, že se to neukázalo jen za posledních pár let, ale za celou dobu sankcí - snad s výjimkou počátků, kdy ještě mohl někdo doufat v jejich účinnost. Ale chápu, proč Obama takto musí formulačně kličkovat.

Jinak než jako kapitulaci Obamy to ale nazvat nemohu. Není to samozřejmě kapitulace před castrovským režimem, ale je to kapitulace před zákony trhu a před zákony politiky.

Škoda, že k poznání o neúčinnosti hospodářských sankcí, o neúčinnosti snah o mezinárodní izolaci a o neúčinnosti uvalování embarga nedošel Obama už v okamžiku, kdy uvaloval hospodářské sankce na Rusko. Ale raději pozdě, než nikdy. Teď ještě musíme počkat, až Obamovi dojde, že pro Rusko platí neúčinnost sankcí ještě desetkrát více, než pro Kubu.

Moje další texty na téma různých podivností a lumpáren v politice. Nejdříve k Rusku a Ukrajině: '
Ukrajinský hrdlořez je tak hloupý, že se přiznal k válečnému zločinu
V brzkých volbách na Ukrajině vyhrají darebáci. Zcela demokraticky   (je sice již po volbách, ale stále platné)

A pak k ostatnímu:
O morální povinnosti indiánů pomáhat muslimským uprchlíkům ze Sýrie Co dělat, pokud nás Lisabonská smlouva donutí přijmout muslimské imigranty? V čem udělali soudruzi z TOP 09 stejnou chybu, jako soudruzi z NDR?   
Proč Česká republika dosud nevyhlásila Norsku tvrdé sankce na banány a pomeranče? 
Mezi válkou s islámem a dnešním příměřím je rozdíl velmi nepatrný
Hurá! ČSSD vyřešila problém s romskou/cikánskou kriminalitou!
Dva rozdíly mezi oběma sprosťáky: prezident Miloš Zeman vs. kníže Karel Schwarzenberg EU: solidarita chudé ČR s bohatou západní Evropou kvůli její hloupé imigrační politice 
Proč mají Norsko a Velká Británie odporný justiční systém. Nikoliv ČR, USA či Rusko 
Pravdoláskaři jsou rasisté naruby - rasismus proti bílým - 8.díl cyklu
Senát prý nelze zrušit, pochvaluje si Pehe i politici. Mýlí se 
Dvojí metr Kalouska na demografický vývoj důchodců a muslimů 
P. Šafr sprostě lže o prezidentovi M. Zemanovi Hitler chtěl vyhnat Čechy do Patagonie - kam nás vyženou muslimové? 
A desítky dalších v mém archivu.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: František Pillmann | čtvrtek 18.12.2014 11:30 | karma článku: 27,55 | přečteno: 1195x