Můj návrh Okamurovi, jak vyřešit krizi v Úsvitu

Již před rokem jsem T. Okamuru varoval, aby nepřijímal do Úsvitu žádné nové členy. Že 9 členů je ažaž. Že noví členové budou většinou jen kariéristi, nebo dokonce provokatéři.

Provokatéři, vyslaní od kmotrů, budou mít úkol ho "demokraticky" přehlasovat a pak zničit. Protože referendum ohrožuje nadvládu kmotrovských partají nad občany. Koupit si milion účastníků referenda nelze, ale koupit si 101 poslanců ze 200 je docela levné vůči miliardám, o které jde ve státních zakázkách.

 

Samozřejmě, pomocí PR kampaně lze referendum ovlivnit. Ale za mnohem menší peníze lze udělat i PR kampaň pro poslance a přidat k tomu i nějaký ten úplateček. Čili referenda nejsou ideální, ale je to dobrý prostředek, jak omezit diktaturu partají. Partaje mají všechny nevýhody referend, ale kromě toho mají ještě další nevýhody navíc.

A zároveň jsem Okamuru varoval, aby nešel do komunálních voleb, že to bude pro něj neúspěch.

Okamura však šel do komunálních voleb, utrpěl v nich katastrofální neúspěch a nádavkem ještě neprozřetelně slíbil, že přijme do Úsvitu další členy.

Já věřím Okamurovi, že on šel do politiky kvůli ideálům. Aby pomáhal lidem. Nikoliv kvůli osobnímu zisku. Ale nevěřím stoprocentně nikomu novému, že se na Okamuru nechce jen přisát z různých sobeckých či dokonce záškodnických důvodů. Ano, výjimky jistě budou, ale jak je rozpoznat? Dvouletá kandidátská lhůta, kterou připravil Okamura, na to určitě nebude stačit.  Pouze to oddálí nástup všech potíží, které mu invazí kariéristů a provokatérů hrozí.

Okamura ale už slíbil, že přijme nové členy. Jak tedy ven z  pasti ukvapeného slibu?

Mám nápad. Ať všichni noví členové, které Okamura přijme, prokážou v praxi, že jim nejde o koryta, ale o ideály. Nechť tedy noví členové Úsvitu budou mít v podmínkách členství, že nesmí kandidovat za Úsvit na žádnou veřejnou volenou či jmenovanou funkci, ani se nesmí ucházet o žádnou veřejnou zakázku. Ani státní, ani regionální, ani komunální. Ať tedy v Úsvitu jen obětavě pracují pro voliče.
Jsem zvědavý, kolik zájemců o členství by pak zůstalo.

Jsem si vědomý, že je to návrh revoluční. Pochází z jednoho mého staršího blogu, který se netýkal Úsvitu, ale obecně demokratických mechanismů. A nemyslel jsem to tenkrát úplně vážně, ale spíše jen v ironii. Pro zavedené strany je to návrh nerealizovatelný. Ale pro Úsvit v jeho situaci (jen s několika matrikovými členy, pučisty uvnitř a nepřáteli před branami) to může být reálné, ba dokonce nejlepší řešení v obtížné situaci.

Jsem si vědomý, že by se i Okamura v nějaké lhůtě musel vzdát buď poslanecké funkce, anebo (to spíše) vzdát členství v Úsvitu, aby pravidla platila pro všechny bez výjimky. Ale ani to není nemyslitelné.

Jsem si vědomý, že se to dá obejít. Například tím, že kariérista do Úsvitu nevstoupí, ale pošle tam sestřenici či kamaráda, aby ho prosazovali do funkcí. A i kdyby to nešlo obejít uvedeným příkladem či žádným jiným způsobem, tak to odradí nejvýše kariéristy, ale nikoliv provokatéry. Ale pro obcházeče i pro kariéristy mám připravené dva další filtry. O jednom z nich napíšu blog příště.

Dodatek: jako člověk stojící mimo Úsvit jsem při psaní tohoto blogu nevěděl, že poměr sil mezi Okamurou a pučisty byl 4 : 5 v neprospěch Okamury. Takže Okamura Úsvit opustil, protože v něm ztratil rozhodující vliv, který získali pučisté. Ovšem ve své nové straně usiluje Okamura o co nejpočetnější členstvo, čemuž moje uvedená koncepce brání. Ale třeba nějaká budoucí nová strana najde v mém nápadu inspiraci.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: František Pillmann | čtvrtek 12.2.2015 7:50 | karma článku: 19,36 | přečteno: 686x