Můj druhý návrh Okamurovi na řešení krize - Babišovi odborníci

V dnešním ranním blogu Můj návrh Okamurovi na řešení krize v Úsvitu  jsem popisoval, proč by neměl Okamura brát už žádné nové členy do Úsvitu. A když už slíbil, že nové členy přijme, neměl by je prověřovat

jen málo účinnou dvouletou kandidátskou lhůtou, ale efektivněji. Popsal jsem, jak lze odfiltrovat kariéristy.

Nyní popíši slíbenou druhou metodu, jak se bránit, tentokrát nejen proti kariéristům, ale i proti možným provokatérům a tajným agentům jiných stran, kteří by měli za úkol Úsvit rozložit. Získat v něm demokraticky převahu a demokraticky Okamuru politicky popravit.

Spočívá v tom, že jsem domyslel do důsledku Babišovu tezi, že politiku mají dělat odborníci, a nikoliv politici - diletanti. Takže noví členové Úsvitu, které neodradí, že můj první filtr antikariérismu (viz ten můj ranní blog) jim zabrání dělat v Úsvitu partajní kariéru ve funkcích či získávat veřejné zakázky) by měli být vystaveni druhému filtru, a to filtru odbornosti.

Každý nový člen, který by prošel kandidátskou lhůtou, by dostal tvrdý test odbornosti. Týkal by se všech oblastí politiky. Zahraniční politiky, armády, justice a police, sociálních problémů, zdravotnictví, průmyslu, dopravy, zemědělství, financí, kultury, školství. A nový člen by pak mohl hlasovat jen o kauzách v těch oblastech, ve kterých prokáže jak vynikající znalosti, tak schopnosti řešit praktické problémy. Test by se po neúspěchu mohl opakovat jen například jednou za dva roky.

A to nejlepší nakonec - o personálních otázkách by v Úsvitu směli rozhodovat jen ti noví členové, kteří projdou testem ve všech jeho složkách.

Hlasujícími členy Úsvitu by se pak stali jen skuteční odborníci. Úsvit by na tom pak byl lépe, než naše nová vláda odborníků a makáčů. Ve vládě totiž smějí ministři hlasovat nejen o věcech, které se týkají jejich rezortu, ale i o věcech, jimž vůbec nerozumí. Sám Andrej Babiš se ostatně přiznal, že většině věcí nerozumí, ale má na to odborníky.

Oba dva moje filtry by možná neprošly schválením do stanov na Ministerstvu vnitra. Pochopitelně, protože zájem by nebyl na tom, aby do Úsvitu vstupovali nekariéristé a odborníci, ale ministerstvo by si přálo, aby Úsvit infiltrovaly nuly, kariéristé a neodborníci. Ale to by už nic nezměnilo na výsledku - Okamura by pak mohl vyhlásit stop stav v přijímání členů až do doby, než by na ministerstvu vnitra zmoudřeli. To by mohlo trvat dlouhá léta.

Ještě bych měl třetí filtr. Ale ten není vhodný na zveřejnění, protože by pak ztratil účinnost.

Dodatek z 19.8.2015: Tento text jsem psal v domnění, že Okamura má mezi těmi devíti členy Úsvitu svoje příznivce (včetně sebe sama) v nadpoloviční většině. Jak se ale posléze ukázalo, převahu měli pučisté. Takže prověřovali oni, a nikoliv Okamura. Není divu, že Okamura jejich filtrem neprošel. Byl zvážen a shledán lehkým.

Autor: František Pillmann | čtvrtek 12.2.2015 17:05 | karma článku: 10,01 | přečteno: 507x