Jak Petr Pithart kádruje havlismus - 2. část

Ještě se musím zastavit u dvou dvojic pojmů, které mi dávají dvakrát zapravdu vůči P.Pithartovi i J. Herdovi. (Viz můj minulý blog.) Jsou to hitlerismus a machiavellismus, fauvismus a impresionismus.

Hitlerismus a machiavellismus jsou pojmy zajisté pro hodnotově negativní politiku. Hitlerismus je termín dokonce pro odpornou politiku. Ale nikoliv kvůli koncovce "-ismus", která je neutrální, ale kvůli negativnímu obsahu svého učení a negativnímu většinovému chápání Hitlera a Machiavelliho. (Ve zmírněné formě to platí i pro bonapartismus.) To se však zajisté netýká V. Havla a jeho myšlenek, chápaných svými příznivci jednoznačně kladně. A i odpůrci V. Havla mu přiznávají idealismus a dobrý úmysl být lidský a humanistický, jen mu vyčítají jeho naivitu a nerealističnost při uvádění jeho ideálů do života.

Dále: pojem impresionismus poprvé použil kritik L. Leroy, a to v hanlivém smyslu. Podobně kritik L. Vauxcelles kdysi o jednom díle začínajícího nového uměleleckého směru, dnes známého jako fauvismus, nepříznivě prohlásil, že mu připomíná divoké šelmy - "les fauves". Oba tyto umělecké směry tedy dostaly svoje jména z úst svých nepřátel, ale umělci je přijali, protože uvedená slova sama o sobě nebyla nepřátelská, ale výstižná.

Proč se tedy havlisté tak brání pojmu havlismu? Proč jsou vůči němu tak nedůtkliví? Jaké jiné slovo nejlépe obsáhne soubor myšlenek V. Havla, než havlismus? Slovo klausismus to bude sotva. Ba ani václavismus či viktorkismus.

Havlisty zajisté neviním z toho, že slovo havlismus nevymysleli, aby tak bylo košer, a nepopírám, že tento termín poprvé použili Havlovi odpůrci. Ale viním havlisty z toho, že se vzpouzejí tento výstižný a neutrální termín přijmout. A pokud ho nepřijímají, ba odmítají, tak by měli sami vymyslet či vylovit z hlubin češtiny termín výstižnější. Ale neměli by trucovat jako malé děti.

Dodatek: Omluva J. Herdovi a J. Hejmovi, že jsem je v úvodu zaměnil. Již jsem to opravil.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: František Pillmann | úterý 23.12.2014 14:31 | karma článku: 16,98 | přečteno: 668x