Flašinet předsedy zbytečného Senátu. ČT tím porušila zákon.

Obsah: Česká televize porušuje zákon, a to zákeřně. Předseda Senátu M. Štěch argumentuje jako kolovrátek. Jak to bylo s Gripeny ve vztahu ke zbytečnému Senátu. Senát je důležitý jen pro senátory.

 

Obhájci Senátu jako flašinetáři omílají jen prázdné fráze nebo i lži o potřebě Senátu. Tak předseda Senátu M. Štěch papouškoval v nedělních hlavních zprávách České televize mnohokrát vyvrácený nesmysl: "Loňský rok a krize vlády a rozpuštění poslanecké sněmovny  prokázaly, že Senát je důležitý". Nikoliv. Kdyby Senát neexistoval, vše potřebné by zvládlo předsednictvo rozpuštěné Poslanecké sněmovny. (Podobně tomu bylo za československé federace i v ČR až do ustavení Senátu v r.1996.) A ještě by poslanci ušetřili čas na loňských zbytečných debatách a mohli místo nich makat.

Další často opakovaný nesmysl, tentokrát z úst exsenátora Kroupy: prospěšnost Senátu spočívá prý v tom, že může zabránit výkyvům a změnám ústavy. Ale to je elementární logická chyba. Zabránit špatnému výkyvu sice Senát může, ale jindy může zabránit naopak dobrému výkyvu - může zabránit nutné a potřebné změně ústavního zákona.  Stabilita není vždy prospěšná, ale může často znamenat i zatuchlost či zahnívání.

Nejoblíbenější nesmysl o užitečnosti Senátu je s Gripeny. Pravda, jednou Senát zarazil Gripeny, ale jenom dočasně a jenom proto, že Sněmovna shodou okolností nepřehlasovala veto Senátu. Ale nakonec si vláda stejně Gripeny prosadila politickým úskokem - kupeckým trikem, aniž se Senátu musela ptát. Zastánci Senátu jsou ale natolik hloupí, že dodnes uvádějí Gripeny jako důkaz báječnosti Senátu, ale nevšimli si, že tady Gripeny navzdory vetu slavného Senátu máme.

Prokázáno je tedy pouze to, že je Senát důležitý pro senátory. A to je i jediný skutečný důvod jeho existence. 

Viz i můj související text, kde polemizuji s P. Pithartem. Jde tam o jeho údajné tři pojistky, které prý Senát zabezpečuje:
Pithartovi shořely troje senátní pojistky 

Na závěr to hlavní: proč Česká televize neposkytne divákům ve zprávách (jako v těch včerejších nedělních) i argumenty odpůrců Senátu, ale nechá vést monolog jen propagandisty Senátu? Porušuje tím zákon. Když odpůrce Senátu připustí jen do pořadů, na které se dívá mnohem méně diváků (na rozdíl od hlavních zpráv), tak tím jen dokazuje svoji úskočnost.     

Autor: František Pillmann | pondělí 20.10.2014 5:38 | karma článku: 29,73 | přečteno: 1012x