Čím se liší havlismus, klausismus a zemanismus

Především tím, že zemanismus jako filosoficko-politický systém vůbec neexistuje. Současný prezident Zeman je sice v mnohém originální, zejména v bonmotech, ale na ucelenou filosoficko-politickou myšlenkovou soustavu to nestačí. Ale to nemusí být na závadu. Lepší je nevytvořit žádný politický systém, než vytvořit politický systém hitlerismu či politický systém mohamedismu. V tomto je prezident Zeman zdravě konzervativní, jakkoliv je to politický revolucionář - on si svoje funkce nevyseděl, ale vybojoval.   

Zemanismus ovšem existuje - dokonce oficiálně jako základ politiky strany zemanistů - SPOZ. Někteří antizemanovci dokonce před zemanismem varovali. Ale zemanismus existuje jen jako pojem pro politickou taktiku a strategii, či neoriginální syntézu dávno známých cizích myšlenek. Nikoliv jako označení pro filosoficko-politický systém, a už vůbec ne originální. (Jeho slavný text v T´89 je sice originální, ale je to jen originální kritika pomíjivých jevů, která nepřežila listopad 1989.) Celková publikační činnost prezidenta Zemana, včetně dlouhého období předprezidentského, je poměrně skromná, zejména ve srovnání s publikační sopkou Václava Klause.   

Klausismus oproti zemanismu reálně existuje i jako originální filosoficko-politická soustava, byť nikdy nevyšla knižně s tímto názvem. Je jen rozstrkaná v nesčetných Klausových projevech a statích, posléze přetištěných v dílčích sbornících klausismu. Klausismus má dokonce svoje heslo na wikipedii. Václav Klaus sice z jemu vrozné skromnosti tento termín nepropaguje, ale nevadí mu.   

Je jen otázka, co všechno klausismus obsahuje a jak bude životný. Například Topolánek svůj pohled na klausismus měnil, dokonce dospěl k pojetí klausismu bez Klause a proti Klausovi. Mimochodem - to už je nějaký důkaz o samonosnosti klausismu! Zkuste si představit takový marxismus proti Marxovi! To by byl jekot. Klausismus v tomto aspektu dokonce trumfnul i marxismus.

S havlismem je to nejkomplikovanější. Podle mnohých havlismus existuje, například podle Václava Klause. Podle samotných havlistů však havlismus neexistuje, nebo jen v hlavách Havlových nepřátel. Viz můj dnešní polední blog.

A už vůbec není jasné, v čem by měl havlismus spočívat. V odporu k politickým stranám a podpoře hnutím s charismatickými vůdci? (Jak V. Havel prokazatelně hlásal ve svých disidentských dílech.)  Pak ovšem nechápu, proč V. Havel tolik podporoval Stranu zelených, když si mohl vybrat z celé řady hnutí. Ba jeho dnešní ctitelé by mohli podporovat hnutí Úsvit s charismatickým vůdcem Okamurou, či dokonce hnutí ANO s charismatickým vůdcem Babišem. Ale odpor havlistů k těmto hnutím ještě převyšuje o několik koňských délek i jejich odpor ke stranám. Něco mi tu nesedí.

Nebo by měl havlismus spočívat v kritice automobilek, což V. Havel dělal, když začal podporovat Stranu zelených? Škoda, že tento odpor k automobilkám hlásal ze sedadla řidiče a milovníka rychlých a silných aut - produktů těchto automobilek.

Ale dosti ironie. Na každém člověku by se dal najít notný kus nekonzistence, i na Zemanovi a Klausovi.

Abych se přiznal, nemám dosud jasno, v čem by havlismus měl spočívat. Třeba bude nutné rozlišovat mezi mladším V. Havlem, disidentem, a starším V. Havlem, prezidentem. Ostatně i marxismus se dělí na marxismus mladého Marxe, což je marxismus ještě nedokvašený, s velkými chybami, a na vyzrálý marxismus Marxe staršího, životem a revolucí 1848 zmoudřelého.

U Václava Havla by to mohlo být opačně - nejprve havlismus Havla mladšího, novátorského, ryzího a autentického, a pak havlismus Havla staršího, pod zhoubným vlivem špatných prezidentských rádců. Ale nejsem si jistý, třeba to bude úplně jinak. Každopádně bude třeba oddělit zrno od plev.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: František Pillmann | sobota 20.12.2014 17:38 | karma článku: 19,52 | přečteno: 939x