Berme si z Norska příklad v peněžní podpoře,ale biologických rodičů

Liberálové stále tvrdí, že vyšší podpora rodin s dětmi nevede k vyšší porodnosti. Norové dokázali kauzou juvenilní justice, aniž to ovšem chtěli, že se liberálové mýlí. Že finanční podpora rodin, vychovávajících dokonce i nebiologické děti, je vysoce efektivní stimul, ostatně liberální guru V. Klaus vždy tvrdil, že "o peníze jde vždycky až v první řadě"

Norové v praxi dokázali, svojí extrémně vysokou finanční podporou systému nebiologických pěstounů, že obrovský počet Norů má větší zájem vychovávat cizí děti v pěstounství, než zplodit děti vlastní - postačí jim, když je finanční stimul pro výchovu cizího dítěte o dost větší, než přídavky na vlastní děti. Dokonce jsou kvůli tomu schopni neuvěřitelných úředních i soukromých křiváren. Ale budiž Norům obrovský dík za to, že pootevřeli dveře k záchraně evropské civilizace. Nikoliv svou norskou cestou, ale tím, že nepřímo ukázali, že přece jen existuje cesta ke znovuzvýšení evropské porodnosti. Vydali se sice sami do tragické slepé uličky (jsou jako český génius Jára Cimrman průkopníky slepých uliček), ale umožnili ostatním prohlédnout, poučit se z jejich chyb a najít cestu správnou. 

Stačí dvě věci:

1) podporovat biologické rodiče dostatečně vysokou podporou, jinak se její vliv rozplyne v jiných faktorech. Když bude stimul dostatečně vysoký, nastane opravdu znatelné zvýšení porodnosti a přesvědčí to pak určitě i část liberálů. Tu rozumnou část, která není zaslepená dogmaty, a je ochotna teorii měnit podle praxe, nikoliv znásilňovat praxi, aby vyhovovala předem dané nezměnitelné teorii. Jestli ta rozumná část bude většinovou částí, a jestli změní svůj dosavadní názor na podporu rodin s dětmi i V. Klaus, to si netroufnu předpovědět.

2) je třeba odfiltrovat různé nepřizpůsobivé zájemce, kteří by chtěli jen plodit děti, ale neměli by zájem je kvalitně vychovávat ke vzdělání a pracovitosti. Tohle mají Norové vyřešeno - kdyby se pěstouni o děti nestarali řádně, tak se s pěstouny nemazlí, stejně jako s biologickými rodiči. Podobně by to mělo fungovat i u našich biologických rodin. Ale opravdu a natvrdo, bez dosavadní obavy, že by sociálka byla obviňována z rasismu či xenofobie a antimultikulturalismu. Je to nesmysl - nešlo by o rasismus, ale o budoucí generaci.
A byla by nezbytně nutná významná modifikace norského systému - biologičtí rodiče by se neměli trestat kvůli hloupostem a hlavně: neměly by se odebírat děti, ale peněžní dávky. Protože ty jsou určené pro řádné rodiny s dětmi, které budou pro společnost přínosem, nikoliv pro plození nevychovávaných parazitů, pro společnost jen přítěže. Samozřejmě s tou výjimkou, že za opravdu kriminální činy rodičů proti dětem by se měly odebírat už nejen dávky, ale i děti. Ovšem kdo vychovává svoje děti nekriminálně, ale jen pochybně, tak ať si dětí užívá, ale bez finanční podpory společnosti. 

Závěr: vezměme si z Norů příklad. Ale v druhé polovině jejich systému s významnou výše uvedenou modifikací - odebírejme sociální dávky namísto dětí. A první polovinu jejich přístupu pak obraťme z hlavy na nohy - v souladu se zdravým selským rozumem finančně preferujme výchovu vlastními rodiči před výchovou cizími pěstouny.

Autor: František Pillmann | úterý 27.1.2015 9:15 | karma článku: 21,57 | přečteno: 976x