B. Svoboda, exprimátor (ODS), lže o odcházejících lékařích, nebo...

Bohuslav Svoboda, pražský exprimátor, nyní poslanec za ODS, pronesl tento týden v Interview ČT24 následující blábol o lékařích, kteří odcházejí pracovat do zahraničí za mnohonásobně vyšší platy: "Každý, kdo odejde ven, se jednou vrátí. Přinese sem veškeré moudro, které se tam naučil, bude nám ku prospěchu. Nevidím v tom problém."

Citát není vytržený z kontextu, můžete se přesvědčit zde:
http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10095426857-interview-ct24/214411058041127/

Jaká je však pravda? Já znám dva lékaře, kteří odešli, a určitě se už nikdy nevrátí - jedna z nich je moje bývalá švagrová, která v zahraničí zemřela, ale i tak se vrátit nechtěla, kromě jiných důvodů i proto, že svoje dvě děti s cizincem česky nenaučila, a druhý je lékař, který se také již nikdy nevrátí mj. i proto, že tam má dítě (s cizinkou), které také nenaučil česky. (A znám jediného jiného lékaře, který odešlel a vrátil se.) Už tito dva nevrátivši se lékaři nezvratně dokazují, že B. Svoboda se hluboce mýlí, když tvrdí, že se vrátí každý.

Ptal jsem se několika svých kolegů lékařů. Jejich zkušenost je podobná - ba dokonce všichni se domnívají, že se ze zahraničí už nikdy nevrátí většina jejich známých, českých lékařů, kteří odešli.

Sám B. Svoboda musí podobných případů lékařů, kteří se už nikdy nevrátí, znát mnohem více, vždyť dělal dlouhá léta prezidenta lékařské komory. Proto musí vědomě lhát, nebo se nezajímal a nezajímá o důležité jevy kolem sebe ani jako lékař a nejvyšší lékařský funkcionář, ani jako člověk, ani jako daňový poplatník, ani jako potenciální pacient, ba ani jako politik. A navíc by mu kromě této ignorance chyběla i schopnost elementárního úsudku - leckdo se nevrátí prostě proto, že má v zahraničí vybudovanou existenci, zázemí, nové přátele a mnohonásobně vyšší plat. Má i zajištěnou mnohonásobně vyšší penzi - ale to je nanejvýše důvod, aby se vrátil až jako důchodce a pobíral zde penzi ze zahraničí. Potom ale všechna moudra, která by se v zahraničí naučil, nám tu budou málo platná. Spíše to tipuji na tu první možnost - B. Svoboda lže. A to proto, protože by musel přiznat svoji spoluzodpovědnost za tento nežádoucí stav - ať už z titulu svojí funkce bývalého dlouholetého prezidenta lékařské komory, který se vůbec nesnažil tento stav změnit, či z titulu dlouholetého významného politika bývalé významné politické strany, která má hlavní politickou vinu na tomto stavu.

Pouhé tři Svobodovy krátké větičky a v nich hned dva nesmysly. První nesmysl - lež či ignoranci ve spojení s neschopností reálně uvažovat, jsem už popsal. Ponechám stranou, že naše medicína je na takové úrovni, že prakticky téměř všechno - alespoň všechno využitelné pro české pacienty - co se mladý český lékař naučí třeba někde v maloměstské německé nemocnici, se může naučit u nás také, ale budiž. Naučí se aspoň to, co by se naučil i u nás, a leccos nového, co se naučí v cizině každý, nejen lékař. Každopádně přinese nazpět mnohem méně v podobě moudra, než co odnese a daruje cizímu státu jako podíl ze svého celoživotního pracovního potenciálu, i kdyby se vrátil.

Nejhorší ale je druhý nesmysl. Aktivní politik B. Svoboda nevidí problém, který evidentně existuje. Aby mohl říci, že problém neexistuje, musel by přinést tvrdá data. Ta však neexistují. Existují jen údaje o tom, kolik lékařů vstupuje do lékařské komory nikoliv ihned v roce promoce, ale až s časovým odstupem - což jsou ale nejen ze zahraničí navrátivší se lékaři, kteří odjeli ihned po promoci (ovšem odjížději i lékaři až s odstupem po promoci, například až po atestaci), ale i lékařky po porodu kolem promoce a po následné péči o dítě. Tyto údaje ovšem existují jen kvůli rozdílné výši členských příspěvků lékařské komory, nikoliv proto, že by snad stát zajímalo, kolik lékařů mu utíká. Počet utíkajících lékařů nezajímá stát, včetně politiků typu B. Svobody, ani náhodou. A pak existují hlavně údaje, kolik lékařů žádá o dokumenty, nutné pro práci lékaře v zahraničí, ale to není ještě důkaz, že pak s těmito dokumenty skutečně odjeli, nebo že se velmi brzy nevrátili. Oba dva údaje, zejména údaj druhý, naznačují existenci obrovského problému. Není to sice důkaz, že existuje významný problém, ale je to důkaz, že existuje alespoň malý problém a je to neopominutelná indicie obrovského problému. B. Svoboda ale nevidí problém žádný. Fuj!

Moje další texty na téma různých podivností a lumpáren v politice:
V čem udělali soudruzi z TOP 09 stejnou chybu, jako soudruzi z NDR?Dva rozdíly mezi oběma sprosťáky: prezident Miloš Zeman vs.kníže Karel Schwarzenberg
Proč mají Norsko a Velká Británie odporný justiční systém. Nikoliv ČR, USA či RuskoPravdoláskaři jsou rasisté naruby-rasismus proti bílým, 8.díl cyklu
Senát prý nelze zrušit, pochvaluje si Pehe i politici. Mýlí seDvojí metr Kalouska na demografický vývoj důchodců a muslimůP. Šafr sprostě lže o prezidentovi M. Zemanovi
Hitler chtěl vyhnat Čechy do Patagonie - kam nás vyženou muslimové?A desítky dalších v mém archivu.

Autor: František Pillmann | neděle 30.11.2014 23:59 | karma článku: 16,20 | přečteno: 993x