Zastupitelé by si neměli hrát na schovávanou

Členové obecního zastupitelstva se schovávají za kolektivní rozhodnutí obecního zastupitelstva.

V každém usnesení zastupitelstva (v přiloženém hlasovacím protokolu) by mělo být vždy uvedeno, kdo konkrétně jak hlasoval. V usneseních obecních zastupitelstev bývá často jen uváděno, že zastupitelstvo schvaluje, nebo zamítá. Jednání orgánů obce by mělo být transparentní, zejména jednání jednotlivých zastupitelů.
Hlasování zastupitelstva nebývá tajné (pokud se nejedná o personální otázky, obsazení funkcí). Na veřejná jednání obecního zastupitelstva má přístup veřejnost. Každý přítomný může vidět, kdo ze zastupitelů jak hlasuje. Je to podobné, jako v poslanecké sněmovně. Je připraveno pár míst k sezení pro veřejnost. Těch pár míst bude většinou asi obsazeno ani ne z poloviny. Je normální, že na veřejnou schůzi zastupitelstva se přijde podívat jen několik občanů. Nepočítá se s tím, že by se přišla podívat většina obyvatel. Ve vesnici by to mohlo být třeba tisíc obyvatel. Podobně také v poslanecké sněmovně asi nebudou zařízeni na to, že by schůzi poslanecké sněmovny chtělo sledovat deset milionů lidí.
V případě poslanecké sněmovny máme k dispozici (také na webu) kromě zápisu jednání (například zde) a výsledků práce poslanců (schválené zákony) také přehled o hlasování jednotlivých poslanců (například zde). Jestli byli pro, proti, zdrželi se, byli nepřítomni. Z nějakého důvodu nám to přijde důležité: je to informace pro občany, jak který konkrétní poslanec pracuje. Stejně tak by měl mít občan informace (na webu) o tom, jak který obecní zastupitel hlasuje. Není důvod to utajovat, když hlasování bylo veřejné a přítomní občané viděli, jak kdo hlasuje. Tato informace by zajímala více lidí, než kolik třeba mohlo na místě sledovat veřejnou schůzi zastupitelstva. Standardně bývá zveřejněno usnesení zastupitelstva (tj. závěr, na čem se zastupitelstvo dohodlo). Zápis z jednání je k dispozici k nahlédnutí na obecním úřadu (opět: nejedná se o žádný utajovaný dokument a lze si z něj nechat pořídit kopii). Někde i zápis z jednání dávají rovnou na web.
Často se stává, že zastupitel v obecních volbách znovu kandiduje. Nejen v tom případě bude informace o tom, jakým způsobem hlasoval, pro voliče docela podstatná.
Průhledným rozhodováním (a také průhlednými výdaji a průhlednými smlouvami) se zabývá projekt Průhledná radnice.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jindřich Pilc | čtvrtek 28.10.2010 21:07 | karma článku: 9,95 | přečteno: 786x
  • Další články autora

Jindřich Pilc

V Česku dochází kámen?

3.4.2024 v 20:44 | Karma: 26,65

Jindřich Pilc

O CO2 jde?

30.7.2021 v 10:56 | Karma: 26,10

Jindřich Pilc

Dobrovolnost i ve sčítání lidu

23.3.2021 v 11:54 | Karma: 23,56