Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
L

lokutus

18. 9. 2010 10:50
Palec nahoru

Dobře popsáno, hlavně v diskusi (pokud jste Paeris Kiran) :-)

Mám na to stejný názor. Jen mě fascinuje, jak všichni ti centrální plánovači lidských životů nevidí dál než za svoje pětiletky. Přesně řečeno je to, že všechny zdroje na Zemi jsou omezené a jednou dojdou tak jako tak. Dokud jsme se spotřebovávali pomalu, rozvoj vědy a technologií naprosto stagnoval. Teď je spotřebováváme mamutím tempem, ale rozvoj technologií jde také mamutím tempem kupředu. Je to závod kdo z koho. Zda se stihneme vymanit ze závislosti na zdrojích jedné planety, anebo zda nám dřív dojdou a bude nás čekat pomalý zánik s návratem do primitivní společnosti, ve které budeme přežívat, dokud sem nespadne nějaký meteorit. Stačí technologie, která nám zajistí gigantický zdroj energie. Energie je klíč. S jejím dostatkem můžeme vyrobit cokoliv.

0 0
možnosti
Ž

žasnoucí

17. 9. 2010 15:01
Gratuluji.

Velmi výstižný popis společnosti ve které žijeme.

Jen si marně lámu hlavu, jak z toho ven, jak zamezit snásilňování světa ať už charismatickými blouznivci či cynickými profesionálními mlučími menšin, alternativního čehokoli.

Zářným příkladem, který demonstruje cynické zneužití ekologie jsou sluneční elektrárny na našem území (nejde ovšem jen o ekologii, takto jsou zneužívána všechna společensky citlivá témata). Snad i tomu nejhloupějšímu z nás došlo, jak je tento druh lidí nebezpečný. Přičemž je úplně jedno zda mluví pod logem Greenpeace, Strany zelených nebo jakýmkoli jiným. On zbohatne na naší naivitě a jistě už přemýšlí jak a čím nám pro svůj prospěch znovu uškodí.

0 0
možnosti
AA

Saša

17. 9. 2010 9:23
Opět dobrý článek.

Správně jste to popsal, je to skutečně tak.

0 0
možnosti
PH

petrph

17. 9. 2010 8:35
tak to se mi nezdá moc dobrej případ

Jakej byl tenkrát ve středověku volnej trh? Panu knížeti patřila krajina od obzoru k obzoru, když rozkázal aby se stavěl rybník tak na práci nahnali nevolníky z okolních vesnic a ti byli rádi že za práci dostali k obědu suchej chleba a pramenitou vodu. A pro případ že by chtěl panu knížeti někdo konkurovat s prodejem těch ryb, tak už tenkrát nedostal povolení k prodeji a moh se jít akorát klouzat....

Tak tudy né, soudruzi zastánci volného trhu. Ono už to tady dneska vypadá skoro stejně, a vláda a úřady jdou za patřičný bakšiš spřáteleným podnikatelům na ruku ..:-)

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

17. 9. 2010 8:40
Re: tak to se mi nezdá moc dobrej případ

Pravda, ovšem panu knížeti se taky moc nehodilo když poddaní umírali hlady. Čím míň poddaných tím byl chudší, a tím méně mu tam pracovali.

A především tenkrát se rozhodně nevyplatilo koupit dovezené ryby místo těch vylovených (povětšinou stejně zasmrádli dřív než je někdo někam dovezl). Ono by se to nevyplácelo ani dnes nebýt zemědělstkých dotací od státu.

A ve městech mohl prodávat prakticky kdokoli cokoli... to byl jeden z důvodů proč města (která nespadala pod leníky) ležela těmto v žaludku.

0 0
možnosti
S

sasinka1

17. 9. 2010 8:20
Trvale udržitelný rozvoj

Prosím aspoň si zjistěte co je trvale udržitelný rozvoj!!!! Není co dodat, kromě toho, že tak to vypadá, když se diletant pustí do rozebírání problému o kterém nic neví.Rv

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

17. 9. 2010 8:27
Re: Trvale udržitelný rozvoj

Je to především nesmysl. Zdroje téhle planety (dokonce celého tohoto solárního systému) jsou fakticky omezené.

Jediný pseudo-obnovitelný zdroj energie je tady slunce, a i to za pár miliard let spálí všechen svůj vodík, a následně cataclysmické explozi zničí vše co za svoji (z kosmického hlediska) krátkou existenci vytvořilo.

trvale udržitelný rozvoj je nemožný. Nelze natáhnout zdroje našeho prostředí do nekonečna. Je možné dosáhnout trvalého rozvoje. Expanzí lidstva z této planety. (Defacto zabíráním dalších zdrojů). Ale není možné zůstat neomezeně dlouho na jednom místě.

Čím dřív si to lidstvo uvědomí za začne využívat zdroje této planety aby z ní mohlo expandovat někam dál tím lépe na tom budeme.

0 0
možnosti
H

hafusak2

17. 9. 2010 7:46
To co popisujete, to je už přímo anarchie.

Vždy je nějaké plánování potřebné, protože bez něj žijete stylem našich nepřizpůsobivých spoluobčanů. Plánování v ekonomice také znamená, že věci jsou domyšleny až do konce včetně jejich dopadu za X let.

0 0
možnosti
K

kaktusak

17. 9. 2010 1:42
Ale kdepak, volný trh není přirozený

Je to umělá věc vymyšlená liberálními a konzervativními ideology a vnucovaná všem pomocí buržoazního státu. Leda že bychom kteroukoliv lidskou činnost brali jako přirozenou, to potom ano.

Jaké jsou příklady trvale neudržitelného rozvoje v minulosti? Zasolování polí v Mezopotámii, eroze až na skálu ve středomoří, eroze na Moravě (což vedlo k pádu Velkomoravské říše), eroze v Krušných horách (což vedlo k zániku Komořanského jezera), vznik smrkových monokultur v 19. století (což vede k zániku lesů v současnosti)... Ve všech případech šlo o spontánní činnost soukromých vlastníků. Životní prostředí se dá přetvářet, nebo ničit, ale volný trh bez regulací vede spíš k tomu ničení.

0 0
možnosti
  • Počet článků 180
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1200x
člen Svobodných, strany svobodných občanů