Socialisté útočí na vaši peněženku

Socialista si umí pospíšit, když vám chce sebrat peníze. ČSSD chce, aby vláda prosadila daň z dividend.

Od příštího roku měla přestat platit daň z dividend. ČSSD chce po Rusnokově vládě, aby daň z dividend zavedla pomocí zákonného opatření v Senátu.

ČSSD tvrdí, že nulová daň z dividend je výhodná jen pro bohatší. Odepřeli jste si dovolenou u moře, nekoupili jste si novou televizi, místo návštěv hospody si dlouhodobě odkládáte měsíčně jeden nebo dva tisíce korun a za ušetřené peníze jste si koupili pár akcií? Jste akcionář, takže patříte mezi ty bohatší. Socialistům nestačí zdanit akciovou společnost devatenáctiprocentní daní z příjmu. Připadá jim to málo, takže chtějí znovu zdaňovat už zdaněné výplaty akcionářům. A pak vám budou vykládat něco o hamižnosti kapitalistů.

Socialisté nemají rádi akcionáře. Vytěsnění drobných akcionářů držících jen malý podíl z akciových společností bylo umožněno změnou obchodního zákoníku v době vlád ČSSD (v koalici s US-DEU a KDU-ČSL).

Socialistům vadí, že neplacením daní z dividend by státní rozpočet přišel o miliardy. Netrápí je ale, že by výpadkem příjmu (bez podniknutí opatření na výdajové stránce) došlo k vyššímu schodku. Na schodek jsou zvyklí, to je jejich styl hospodaření. Socialisté totiž chtějí co největší státní rozpočet. Chtějí, aby přes stát protékalo co nejvíce peněz, které by mohli mít pod kontrolou a tak měli větší moc a mohli prostřednictvím tu vyššího zdanění, tu daňových úlev, tu dotací "motivovat" lidi čili diktovat lidem, jak mají žít.

Tehdejší ekonomický expert ČSSD europoslanec Jiří Havel v roce 2011 uvedl, že jedním ze smyslů daně z dividend je "stimulace investic. Ponechá-li akcionář své peníze ve firmě, dostává bonus. Nemusí platit část daně ze zisku, daň z dividend. Je tedy investování díky dani z dividend mnohem výhodnější než neproduktivní spotřeba."

To je myšlení socialistů. Oni lépe než vy vědí, jak máte nakládat se svým majetkem, jak má být nakládáno s vaším majetkem, aby to bylo kolektivu ku prospěchu.

Stále je tedy aktuální úvaha k zamyšlení, jestli si myslíte, že politici a úředníci dokážou naložit s vašimi penězi lépe, než vy sami. Jestli tedy platit daně je to nejlepší, co se svými penězi můžete udělat..? Jestli by nebylo lepší nenechat si od politiků diktovat, jak žít. A platit menší daně.

Autor: Jindřich Pilc | pondělí 19.8.2013 12:54 | karma článku: 37,40 | přečteno: 2856x
  • Další články autora

Jindřich Pilc

V Česku dochází kámen?

3.4.2024 v 20:44 | Karma: 26,65

Jindřich Pilc

O CO2 jde?

30.7.2021 v 10:56 | Karma: 26,10

Jindřich Pilc

Dobrovolnost i ve sčítání lidu

23.3.2021 v 11:54 | Karma: 23,56