Nekupujte státní dluhopisy

Čekají nás státní bankroty ať už přiznané, nebo nepřiznané (inflace vyřeší vše, dluhy rozpustí).

Není dobrý nápad nakupovat státní dluhopisy.

Mimochodem - co Vaše penzijní připojištění? Víte, že penzijní fondy mají nainvestováno tak asi 40-60% ve státních dluhopisech? (Pozor, právě jsem zjistil, že některé i víc.) Já své penzijní připojištěni zrušil už vloni a peníze vybral. Nebudu čekat na zákon, který mi zakáže předčasný výběr naspořených peněz z penzijního fondu. A co Vy? Víte, že v Maďarsku byly penzijní fondy znárodněny? A že se o něčem podobném teď mluvilo v Polsku?

Možná nás čeká něco jako krach na trhu státních dluhopisů. Nebo prostě jenom situace, kdy nikdo, kdo je alespoň trochu při smyslech, už nekoupí žádné další státní dluhopisy. Státy by se v tom případě během několika měsíců ocitly na suchu. Hospodaří totiž stále na dluh a i na splátky předchozích dluhů si musí půjčovat.

Hledá se hejl. Hledá se křen. Hledá se černý Petr. To je ten, kdo bude kupovat státní dluhopisy, pomocí kterých se budou splácet předchozí státní dluhopisy rozumnějších investorů, kteří už z tohoto byznysu budou opatrně vycouvávat a dále nové dluhopisy nenakupovat. 10 miliard státních dluhopisů pro domácnosti je první pokusný balónek (nevýznamný v poměru k celkovým dluhům). Domácnosti asi těžko skoupí nějakou významnou částku státního dluhu. Co takhle ale dát výhodnou nabídku penzijním fondům, aby navýšily svůj podíl investic ve státních dluhopisech?

Nejsem žádný expert. Ať je to ale jak je, od státních dluhopisů raději dál.

Autor: Jindřich Pilc | úterý 4.1.2011 20:38 | karma článku: 23,48 | přečteno: 1649x
  • Další články autora

Jindřich Pilc

V Česku dochází kámen?

3.4.2024 v 20:44 | Karma: 26,65

Jindřich Pilc

O CO2 jde?

30.7.2021 v 10:56 | Karma: 26,10

Jindřich Pilc

Dobrovolnost i ve sčítání lidu

23.3.2021 v 11:54 | Karma: 23,56