Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

"..socialisté všech barev a denominací tento jasný vztah neustále popírají a tvrdí, že nic takového neexistuje.."

Lafferova křivka funguje. Samozřejmě.

http://mmister.com/lafferova-krivka-funguje-samozrejme

1 0
možnosti
Foto

Petr Mach: Pojďme udělat i z České republiky „daňový ráj“, aby lidé více pracovali a podnikali, aby se snížily daňové úniky, a aby k nám rádi jezdili sousedé za nákupy.

http://machpetrmach.blog.idnes.cz/c/353437/Pravo-EU-diktovat-DPH-vyprsi-v-roce-2015.html

1 0
možnosti
Foto

I42v85o 65C18i62l17i12c96h

2. 3. 2015 18:18

To by levičáci NIKDY nedopustili :-/

0 0
možnosti
RK

U nás to není jen problém moc vysokých sazeb, ale hlavně dalších nákladů, které s tím poplatník má. Tyto náklady je nutné přičíst k těm sazbám. S vybranými penězi se sice hospodaří neefektivně, ale člověk má útěchu v tom, že alespoň část jich putuje na něco rozumného. Kdežto zbytečné běhání po úřadech, hodiny studia nových předpisů a zdržování s papírováním, žádný efekt nikomu nepřináší. Snad jen velkým firmám, které v tom umějí plavat jak ryby ve vodě, by to mohlo posloužit při likvidaci drobné konkurence.

0 0
možnosti
Foto

Přičtěte ještě neekonomické vlivy a motivy, viz níže, kdy lidé nechtějí platit daně vládě, která je prošustruje a rozkrade.

0 0
možnosti
Foto

To je velmi zjednodušující pohled, že daně jsou příliš vysoké. Byly by v pořádku, kdyby stát fungoval úměrně výši daní. Každá služba něco stojí. Pokud ale platíte za služby, o které nestojíte, pokud vidíte, že vaše platby končí v černé díře pijavic přisátých na státním rozpočtu a největší pijavice hřímá, že se vybírá příliš málo, pak i 1 % by bylo pro mně příliš.

4 0
možnosti
Foto

Platnost Lafferovy křivky byla mnohokrát  prokázána praxí a učí se na ekonomických školách R^

1 1
možnosti
Foto

V nedávné minulosti,  ministerstvo financí prosadilo zvýšení spotřební daně z benzínu a nafty. Byť se podle záznamů z mýtných bran zvyšuje počet kamionů projíždějící ČR, poklesl počet těch, kteří tu tankují. Stát tak na spotřební dani nevybírá více než dříve. Vládu tehdy dokonale přeprala Lafferova křivka, která ve zkratce říká, že ne každé zvýšení daně automaticky znamená zvýšení výnosu z daně.:-)

0 0
možnosti
Foto

Jak už tu bylo zmíněno, Lafferova křivka je ukazatel spíše pro teoretické oblasti.

0 1
možnosti
EP

Pán má zřejmě lepší teorii, nebo si myslí, že daně lze zvyšovat donekonečna.

1 1
možnosti
Foto

I55v77o 12C50i63l65i13c12h

1. 3. 2015 21:21

Osobně jsem přesvědčen, že jsme již dlouho za Lafferovým bodem ;-€

0 0
možnosti
MV

A kde je ten vrchol Lafferovy křivky?

0 0
možnosti
DB

Lafferovu křivku popsal autor velmi dobře. Jenže je tam ještě jedno JENŽE. Je to jen EKONOMICKÝ MODEL, který ukazuje, že v ideálním případě by stát vybral nejvíce při 50% zdanění. Ale jen v ideálním případě. Ve skutečnosti je to tak, že je velmi obtížné určit kolika procentní zatížení je optimální pro ten který stát.

Tento model jen ukazuje jaká je logika při vybírání daní v extrémních bodech. Neříká nic o tom, jak daňoví poplatníci vnímají používání peněz, které státu dali, tedy, jestli jsou spokojeni s tím, jak stát tyto finanční prostředky používá.

A přesně v tomto bodě máme obrovské deficity. Všechny minulé vlády se snažili jen o jedno - a to - vytvořit českou elitu, bohatou elitu. A to nešlo jinak než poněkud nelegálními machinacemi se státními penězi a státním majetkem. I majetkem soukromých osob - když jim byl majetek státem před 40 a více lety sebrán bez náhrady, zkonzumován a vrácen v dezolátním stavu.

Ekonomie je o číslech, ale zároveň i o vztazích mezi lidmi, kdo komu věří a proč. 

Nevím, jestli někdo někdy dokáže tuto zem a tento národ dát alespoň částečně do pořádku. Znalost Lafferovy křivky tomu moc nepomůže. Chce to podstatně vyšší způsob ekonomického a lidského myšlení.

2 2
možnosti
Foto

I77v58o 39C26i33l67i10c54h

1. 3. 2015 21:24

Obávám se, že jste s těmi 50% Lafferovu křivku vůbec nepochopil. Zkuste alespoň tohle:

http://cs.wikipedia.org/wiki/Lafferova_k%C5%99ivka

4 0
možnosti
Foto

"Socialistům nestačí zdanit akciovou společnost devatenáctiprocentní daní z příjmu. Připadá jim to málo, takže chtějí znovu zdaňovat už zdaněné výplaty akcionářům. A pak vám budou vykládat něco o hamižnosti kapitalistů.."

http://pilc.blog.idnes.cz/c/357139/Socialiste-utoci-na-vasi-penezenku.html

2 0
možnosti
AK

Jenže mezi 0 a 100% se nachází 50 % - Lafferův bod.

55% daně ze zisku firem jsme měli v roce 1992.

Nyní máme tu nejnižší sazbu v novodobé historii 19% a vám je to pořád moc?

0 0
možnosti
PV

P15a10v90e37l 51V22é81b65r

1. 3. 2015 21:04

Lafferův bod ale neleží na na 50 %...

A o jakých 19 % tu píšete? Z toho, co zaměstnavatel přizná, že mu zaměstnanec vydělal, jde cca 55 % na daně. Z těch 45 % , co zaměstnanec dostane, zaplatí při nákupu zboží dalších 21 % na DPH, tzn. zaměstnanec utratí, tj. skutečně utratí a nedá státu,  zhruba 38 % vytvořené hodnoty.  Což značí, že stát zaměstnanci sebere prakticky 2/3 hodnoty, kterou zaměstnavateli vytvořil...

5 0
možnosti