Ministr financí ČR je kolektivistou

Ministr financí nám nechce nechat svobodu volby. Ministr financí chce za nás rozhodovat o tom, co je pro nás dobré.

Porovnání kolektivismu a individualismu:

Individualista věří v lidskou svobodu, se svobodou je nerozlučně spjatá odpovědnost. Individualista je přesvědčen o tom, že svobodný jednotlivec nese odpovědnost za svoje jednání. Individualista nechce nikomu přikazovat, jak by se měl chovat (např. jak naložit s úsporami, jak moc spořit). Individualista může mít názor, jak by bylo dobré se chovat, může tento názor vyslovit a doporučit. Nebude ale tento názor nikomu vnucovat. Někdo jiný může mít odlišný názor. Bude se pak chovat jinak. Ať už je jeho rozhodnutí dobré nebo špatné, ponese potom sám důsledky tohoto rozhodnutí, ať už budou kladné nebo záporné. Často je to tak, že ve chvíli rozhodování nikdo nemůže s jistotou vědět, jaké rozhodnutí by bylo to nejlepší. Individualista respektuje osobní rozhodnutí jednotlivce, který si také za toto rozhodnutí nese odpovědnost. Třeba i takové důsledky, že se v penzijním věku bude muset výrazně uskromnit a případně si dokonce i hledat nějakou práci.

Kolektivista nevěří ve svobodu. Kolektivista věří v nátlak. Kolektivista ví lépe než ostatní lidi, co je pro ně dobré. A musí je přinutit k tomu chovat se tak, jak on určí, že je to správné. Protože je to pro dobro těch lidí. Nelze přeci lidem nechat svobodu volby. Lidi by se nechovali rozumně. Nechovali by se odpovědně. Byl by tady chaos! Musí lidi donutit k odpovědnému chování. Je to pro jejich dobro.

Kalousek: "Na penzi si musíte povinně spořit..."

Kalousek: "Co se týká povinného spoření, TOP 09 ho prosazuje, chceme totiž skutečnou penzijní reformu. Má-li to ovšem vyjít, musí se chovat odpovědně sto procent lidí. Což při vší úctě při dobrovolnosti spoření platit nemusí."

Kalousek: "Můžeme umožnit každému, kdo si to bude přát, aby investoval výlučně do českých státních dluhopisů. Protože aby je stát neproplatil, tak by musel zbankrotovat a v takovém případě by neměl peníze ani na proplácení penzí z průběžného systému. Státní dluhopisy prostě být proplaceny musí."

Ministr financí si neumí představit, že by stát zbankrotoval. Státní dluhopisy považuje za nejbezpečnější investici. Já si něco takového představit umím a chci být tak daleko od státních dluhopisů, jak jen je to možné.

Věřím, že to pan ministr myslí dobře, ale "nic nezpůsobuje tolik zla, jako dobré úmysly" (Milton Friedman).

Bavíme se tady o filosofii. Někomu to může připadat jako příliš teoretické. Je ale vidět, že to pak má velice skutečné důsledky. Proč se zabývám tím individualismem a kolektivismem? Je nám předkládáno, že TOP 09 je pravicovou stranou. Skutečnost je ale jiná. Snad tento příspěvek posloužil jako námět k zamyšlení. Třeba pro některé voliče TOP 09, kteří se domnívají, že volili pravici.

Tak co myslíte, je Miroslav Kalousek individualistou, nebo je kolektivistou?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jindřich Pilc | čtvrtek 27.1.2011 22:22 | karma článku: 15,71 | přečteno: 992x
  • Další články autora

Jindřich Pilc

V Česku dochází kámen?

3.4.2024 v 20:44 | Karma: 26,65

Jindřich Pilc

O CO2 jde?

30.7.2021 v 10:56 | Karma: 26,10

Jindřich Pilc

Dobrovolnost i ve sčítání lidu

23.3.2021 v 11:54 | Karma: 23,56