Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VH

Heleďte - a jak ekonomika (a zaměstnanost) pozná, zda peníze do ní pustil (a zboží nakoupil) poplatník z nízkých daní, nebo stát tím, že jsou daně vysoké? Je jistě blbé, když někdo dostane vysoké dotace a jiný žádné. Jenže ty peníze tak jako tak natečou do ekonomiky a zaměstnají lidi.

  A jen mimochodem: Jděte se podívat do obchoďáků - jsou plné zboží z maximalizace výroby.  Jenže je jaksi nikdo nekupuje.

1 2
možnosti
Foto

Ekonomice nejlépe pomůže, když je se vzácnými zdroji dobře nakládáno. A to je obvykle v tom případě, když zacházíte sám se svými vlastními penězi. Ve chvíli, kdy peníze odevzdáte státu, už s nimi není tak dobře nakládáno.

3 0
možnosti
JC

Vám také svítí teorie do očí místo aby svítila na cestu.

Tvrdíte že "naším skutečným cílem je maximalizovat výrobu". To ale není pravda. Naším cílem je to, abychom se sami měli co nejlépe a naše děti se měly ještě lépe. To je hnací motor, nikoli snaha o maximalisaci výroby.

1 0
možnosti
Foto

Připomínám první větu citátu: "Ekonomickým cílem.. je dosáhnout co nejlepších výsledků s co nejmenším úsilím." Výroba a práce jsou dva různé pojmy. Cílem je maximální výroba (předmětů, které nám zpříjemní život) při co nejmenší práci, námaze.

1 0
možnosti
AK

"Bída a hlad na světě není proto, že nedokážeme nasytit chudé, ale proto, že nedokážeme nasytit bohaté."

Bohužel to není citát ze mne, ale je to tak a vaše cesta nenasytnost bohatých podpoří.

Na první pohled sympatická tvrzení - menší zdanění občanů - tím pádem každému zbyde o moc peněz víc v kapse - menší stát, méně byrokracie.

Jenže malý stát je také slabý stát - stát, který nedokáže prosadit dodržování zákonů na celém svém území. Viz třeba USA, kde v některých čtvrtích velkých měst už policie ztratila jakoukoliv kontrolu. Drogové gangy disponují větší palebnou silou i počty mužů. Slabý stát nedokáže zamezit daňovým únikům ani korupci, nedokáže trestat každého, kdo poruší zákon bez ohledu na původ, majetek nebo postavení.

Zrušení celé řady daní bez náhrady jistě sníží příjmy státního rozpočtu (pro zjednodušení předpokládejme, že výdaje jsou zcela na místě a že jsou vynakládány efektivně).

Mohu namísto těch příjmů emitovat další dluhopisy (to je pak také příjem) a výdaje zachovat. To ale není dlouhodobě udržitelné. Tak "zeštíhlím" stát - takže provedu řadu dalších privatizací se zdůvodněním, že stát už na to nemá. To je pochopitelně pravda, když si stát ořezal příjmy, že? Co ještě mohu hodit do klína soukromým subjektům, které se pak odvděčí financováním volební kampaně i jinak? Lesy, dálnice, školy, nemocnice, poštu, zbytek důchodového zabezpečení, zbytek IT, no, je ještě co privatizovat. Má to jednu podstatnou vadu - nedoplatíme se. A tak nezaplatíme státu na daních x, ale soukromým subjektům v cenách 2- i víckrát x. A soukromé subjekty budou z našich peněz skvěle prosperovat a maximalizovat zisk ( který pokud možno vyvedou mimo území naší republiky, aby z něj nezaplatily cestou daní ale vůbec nic). Dopadne to totiž stejně jako hospodaření s vodou, kdy v Praze už platíme totéž co obyvatelé Paříže (při méně než polovičních příjmech obyvatel Prahy). Já bych si přál silný a dobře fungující stát, který bude hospodařit efektivně. Vedlejšími produkty silného a dobře

1 2
možnosti
AK

... fungujícího státu je vysoká kvalita života a životní úroveň naprosté většiny obyvatel. Také kriminalita je minimální. V Norsku a Dánsku je asi 70 vězňů na 100tisíc obyvatel. U nás je jich asi 4x více.V USA je jich více než 750 na 100 tisíc obyvatel.

2 1
možnosti
MJ

Vy se strašně mýlíte. Lidé nezačali nakládat náklad na mezky, aby toho víc odvezli, ale aby si odlehčili. Rovněž nezačali ekonomiku vylepšovat, aby dřeli stále stejně jen kvůli tomu, aby více vyrobili, ale za účelem, aby nemuseli strávit namáhavou prací k obživě celý den.

0 0
možnosti
LH

L72i10b97o81r 50H69o80s84a19k

28. 11. 2013 0:15

Flakaci urcite neresili nejakleho mezka. Ti ssebou proste placli pod jablon a dali si slofika. Naco nakej naklad...?

1 0
možnosti
RN

R22u80d67a 42N58i73k58l

28. 11. 2013 0:11

Nikdo se nemuze spolehat na svoji vladu, aby mu zajistila praci

1 0
možnosti
Foto

Vláda taky není od toho, aby zajistila někomu práci, ale měla by společně s ostatními politiky co nejméně překážet těm, kdo pracovní místa vytvářejí.

1 0
možnosti
Foto

L51u29b49o76š 93H32e51r32o

27. 11. 2013 23:41

Pan Sobotka na gimplu nejspíš propadal z ekonomie a matematiky.;-D

0 0
možnosti
MM

To Sobotka nikdy nepochopí. Ten co by ministr financi v ekonomické prosperitě naší zem nejvíc zadlužil.

1 2
možnosti
  • Počet článků 180
  • Celková karma 26,65
  • Průměrná čtenost 1203x
člen Svobodných, strany svobodných občanů