Budování socialismu v Ústí nad Labem

Metropolnet, a.s., jehož jediným akcionářem je Město Ústí nad Labem, slibuje více služeb za méně peněz, free wi-fi dá i do ZOO. Metropolnet v létě nabídl Ústečanům zdarma Internet na ulici, bezplatnou wi-fi sítí pokryl centrum Ústí od hotelu Bohemia k divadlu a Městské sady, příští rok ji plánuje ještě rozšířit do spodní části ZOO..

I v Ústí nad Labem se usilovně buduje socialismus. Akciová společnost ve stoprocentním vlastnictví města. Město (stejně jako kraj) nemá podnikat a konkurovat svým občanům. Je to zase jenom o moci, o vlivu a o penězích. Je to koncentrace moci politické a ekonomické. Je to o zájmu politiků mít vliv nad něčím, kudy tečou peníze.

Ústí nad Labem bude mít asi kompletní pokrytí 3G od mobilních operátorů. Každý, kdo chce Internet v mobilu, ten už ho dnes má a za celkem lidovou cenu. Byly doby, kdy mobilní data byla celkem luxusní záležitostí. Dnes ve vlaku, v autobusu nebo v MHD brouzdá na webu a facebooku možná každý školák. Ve stotisícovém městě Internet není problém, ať už po drátech, nebo bez drátů (wi-fi, 3G). Vysoce konkurenční prostředí, zákazník si může vybírat.

Proč se tedy město do toho montuje? Jde o peníze. Nenapadá mě teď absurdnější záležitost, do čeho by se město nemělo montovat, než je právě Internet. Kromě toho, že společnosti ve vlastnictví obce, kraje nebo státu posilují moc politiků, slouží často také jako odkladiště pro politiky v představenstvech a dozorčích radách.

Autor: Jindřich Pilc | čtvrtek 4.10.2012 20:36 | karma článku: 13,47 | přečteno: 841x
  • Další články autora

Jindřich Pilc

V Česku dochází kámen?

3.4.2024 v 20:44 | Karma: 26,65

Jindřich Pilc

O CO2 jde?

30.7.2021 v 10:56 | Karma: 26,10

Jindřich Pilc

Dobrovolnost i ve sčítání lidu

23.3.2021 v 11:54 | Karma: 23,56