Zemřel velký herec Alan Rickman alias profesor Snape. Bylo mu 69 let.

Herec, kterého nejvíce proslavily role Profesora Snapea nebo role ve filmu Láska nebeská, zemřel po boji s rakovinou. Úmrtí herce sdělila jeho rodina a potvrdila tak spekulace o jeho zdravotním stavu.

Alan Rickman

Herec ze tří dětí se poprvé "dotkl" filmu koncem 70. let, kdy byl známý hlavně jako televizní herec. V roce 1988 si Alana v divadle v Londýně vyhlédli tvůrci slavného filmu Smrtonosná past, kde si rovnou zahrál záporáka ve svých dvaačtyřiceti letech. Film měl tehdy obrovský úspěch a Alanovi se otevřely dveře do továrny snů - Hollywoodu.

Bylo všeobecně známo, že Alan pro roli udělal cokoliv, měnil své vizáže, přijímal velké či malé role ve filmech a tudíž si vybudoval pověst hereckého esa. Jeho slavné filmy Robin Hood: Král zbojníků (1991), Rozum a cit (1995) nebo Láska nebeská (2003) mu sice slávu přinesly, ale celosvětově ho proslavily až filmy o Harrym Potterovi, kde excelentně ztvárnil roli profesora Snapea.

V roce 2012 se téměř po padesáti letech oženil se svoji životní láskou Rimou Horton.

Rickman byl držitelem mnoha prestižních filmových ocenění. V roce 1997 získal Zlatý glóbus pro nejlepšího herce v mini-sérii nebo televizním filmu Rasputin (1997). Za tuto roli roce 1996 získal také ceny Emmy pro nejlepšího herce v mini-sérii a cenu Screen Actors Guild Award ve stejné kategorii. V roce 1992 získal cenu BAFTA pro nejlepšího herce ve vedlejší roli ve filmu Robin Hood: Král zbojníků (1991).

Určitě bych zmínil, že Rickman byl před rokem hostem filmového festivalu Febiofest v Praze, kde získal cenu za celoživotní dílo. Uvedl zde snímek Králova zahradnice (2014), který režíroval a kde si zahrál Ludvíka XIV. po boku Kate Winslet.

A Rickmanův poslední film? Loni se představil ve vedlejší roli v dramatu Eye in the Sky, takže bohužel jeho poslední role bude jen dabérská, v květnu ho totiž uslyšíme v pokračování filmu Alenka v říši divů: Za zrcadlem.

Je mi smutno, dnes nás opustil herec s velkým H, zpráva o jeho úmrtí mne šokovala. Pana Rickmana jsem jako herce velmi obdivoval a díky Bohu za to, že nám po něm zůstanou nezapomenutelné role, kde si ho budeme alespoň často připomínat, protože filmy jsou nesmrtelné.

Nesjlavnější filmy Alana Rickmana:

- Filmy o Harrym Potterovi

- Smrtonosná past

- Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street

- Láska nebeská

- Rozum a cit

- Robin Hood: Král zbojníků

- Parfém: Příběh vraha

  a mnoho dalších nezapomenutelných filmů.....

Autor: Petr Navrátil | čtvrtek 14.1.2016 15:14 | karma článku: 26,39 | přečteno: 1584x