Prestižní cenu BAFTA 2016 získal snímek Zmrtvýchvstání i Leonardo DiCaprio.

Včera večer se opět v Královské opeře v Londýně předávaly prestižní ceny BAFTA 2016 (Britská akademie filmového a televizního umění). Herec Leonardo DiCaprio vyhrál dle oekávání i trofej pro nejlepšího herce ve filmu.

BAFTA Awards 2016

DiCaprio má tedy zase o něco větší šance si 28. února převzít svého prvního Oscara. Je vlastně paradoxem, že cena BAFTA je pro DiCapria první, jelikož ještě žádnou cenu BAFTA nevyhrál, ale v minulosti byl na toto ocenění třikrát nominován. Podobně to měl i před několika týdny, kdy si poprvé došel pro cenu Screen Actros Guild Award.

Cenu pro nejlepší herečku vyhrála opět dle očekávání Brie Larson, jelikož ale herečka natáčí nový film, nemohla se slavnostního ceremoniálu zúčastnit. I pro Larson se jedná o její první výhru BAFTY.

Nejlepším filmem se tedy opět stal snímek Zmrtvýchvstání a pro cenu si došel i režisér filmu Alejandro González Iňárritu, který si odnesl i trofej pro nejlepšího režiséra.

Dále na konto vítězství, si Zmrtvýchvstání odneslo cenu i pro nejlepší kameru. Snímek Šílený Max: Zběsilá cesta bodoval hlavně v technických kategoriích, kdy si odnesl ceny za střih, výpravu, kostýmy a masky. Za nejlepší původní scénář byl oceněn brilantní novinářský snímek Spotlight, který pojednává o znásilňování dětí církví a kněžími. Nejlepší adaptovaný scénář vyhrál snímek z prostředí Wall Street Sázka na nejistotu.

Pro ceny ve vedlejších hereckých kategoriích si přišla Kate Winslet za svůj výkon Joanny Hoffman ve snímku Steve Jobs (což je pro Winslet už třetí cena BAFTA) a Mark Rylance za ztvárnění sovětského špiona ve snímku Most špionů. Herec se ceremoniálu nezúčastnil a cenu za něj převzal režisér filmu Steven Spielberg.

Jako nejlepší dokument byl vyhlášen Amy, který pojednává o talentované zesnulé zpěvačce Amy Winehouse. Nejlepším animovaným snímkem se stal opět dle očekávání hit V hlavě. Britským filmem roku se může pyšnit drama Brooklyn.

Cenu pro nejlepšího začínajícího herce (The EE Rising Star Award) si odnesl mladý John Boyega, který se do podvědomí lidí dostal až letos díky snímku Star Wars: Síla se probouzí. Není pochyb, že jeho vítězství je krapet překvapení, poněvadž porazil favority této ceny Brie Larson, Dakotu Johnson nebo Tarona Egertona, který si zahrál například v hitu minulého roku Kingsman: Tajná služba.

Filmová cena Britské akademie (British Academy Film Award), označovaná také jako cena BAFTA (BAFTA Award) je filmová cena udělovaná každý rok Britskou akademií filmového a televizního umění. Jedná se o britského či evropského protějška amerického Oscara. První ceremoniál proběhl v květnu 1948 v Londýně a od roku 2000 se slavnostní ceremoniál vždy koná v Královské opeře v Londýně.

Letošní ceny BAFTA 2016 opět moderoval herec a komik Stephen Fry, který je dvorním moderátorem těchto cen již několik let.

Kompletní seznam vítězů naleznete zde: http://www.justjared.com/2016/02/14/baftas-2016-complete-list-of-winners-here/

 

Autor: Petr Navrátil | pondělí 15.2.2016 13:33 | karma článku: 7,53 | přečteno: 320x