Filmové ceny Film Independent Spirit Awards 2016 ovládlo novinářské drama Spotlight.

Včera v Los Angeles proběhl již 31. ročník filmových cen Film Independent Spirit Awards 2016. Nejvíce cen posbíralo novinářské drama Spotlight včetně Nejlepšího filmu roku 2015. Tyto ceny se od roku 1999 předávájí den před Oscary.

Film Independent Spirit Awards 2016

Nejlepší herečkou v hlavní roli se stala Brie Larson za roli vězněné matky s dítětem ve filmu Room. Nejlepším hercem v hlavní roli se stal teprve patnáctiletý chlapec Abraham Attah z Ghany. Cenu dostal za svoji roli ve filmu Beasts of No Nation.

Nejlepší herečkou ve vedlejší roli se stala téměř neznámá Mya Taylor za film Tangerine, stala se tak vůbec prvnímtransgender umělcem, co vyhrál tuto cenu. Mya se totiž narodila jako chlapec. Nejlepším hercem ve vedlejší roli bodoval Idris Elba za roli ve filmu Beasts of No Nation.

Nejlepším režisérem se stal Tom McCarthy za jeho počin Spotlight. McCarthy také dostal cenu za nejlepší scénář rovněž za tento film.

Cenu za Nejlepší první scénář si odnesla Emma Donoghue za film Room a cenu za Nejlepší první film si odnesli tvůrci filmuThe Diary of a Teenage Girl.

Nejlepším dokumentem se stal snímek Podoba ticha. Cena za nejlepší zahraniční film se zabydlí opět v Maďarsku za Saulův syn.

Nejlepší střih si odneslo rovněž novinářské drama Spotlight a cenu pro nejlepší kameru si odneslo lesbické drama Carol s Cate Blanchett a Rooney Mara v hlavních rolích.

Cenu Roberta Altmana za Nejlepší herecký soubor ve filmu si odnesli herci z dramatu Spotlight. Na slavnostním ceremoniálu si tedy cenu odnesli herci Rachel McAdams, Mark Ruffalo, Stanley Tucci, Michael Keaton, manžel herečky Naomi Watts a rovněž herec Liev Schreiber nebo režisér filmu Tom McCarthy.

CenyIndependent Spirit Awards každoročně udělují nezávislí producenti a jsou odměňovány filmy jejichž výroba není závislá na žádném velkém filmovém studiu. Prvkem nezávislého filmu je, že produkce probíhá s nízkým rozpočtem a v mezinárodních premiérách jsou promítány pouze na festivalech, v některých vybraných kinech nebo ve filmových klubech. První ročník proběhl v roce 1984 ve čtvrti Santa Monica v Los Angeles, kde se slavnostní ceremoniály konají dodnes.

Autor: Petr Navrátil | neděle 28.2.2016 19:01 | karma článku: 5,51 | přečteno: 106x