Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PH

petrph

13. 12. 2011 8:59
bohužel není investor jako investor

To že i na krizi dokáží vydělávat jak velcí globální investoři (s dostatkem inside informací), tak i drobní spekulanti (schopní reagovat na výkyvy trhu v řádu minut)- oba s možností své finanční prostředky z nebezpečného trhu rychle vytáhnout a přesunout někam jinam.....- tak to asi neznamená že podobně kvalitně zhodnotí své investice drobný klient, který na několik desítek let svěří své peníze investičnímu či důchodovému fondu...:-)

0 0
možnosti
MP

M.Patocka

13. 12. 2011 0:04
se zajmem jsem si precetl Vas clanek, ale

skutecne v demokracii zalezi na tom, jak ekonomicky vzdelany je obcan, nebo spis vetsina obcanu. V Nemecku se po sjednoceni zacalo vic prosazovat NDR-acke mysleni a ovlivnovat celou spolecnost. Nemecko jako prvni vyznamna zeme porusilo Maastrichtska kriteria (2x za sebou) a pro ostatni zeme to znamelo startovni vystrel. Pak uz v EU nebyl nikdo, kdo mohl jit prikladem. Prikladem, ze demokracie funguje (ale musi se dodrzovat pravidla a bojovat proti korupci) jsou USA - 200 let a Ustava, ktera se stala vzorem pro temer vsechny evropske staty. Pouze, ze mi evropane mame problemy s tim, ze dodrzovani pravidel povazujeme za nedulezite a vzdy se najdou nejake skupinky, ktere mohou zit (subvence) na ukor druhych. Bez EU se Evropa v globalizovanem svete strati - zajemci si mohou precist projev byvaleho nemeckeho kanclere jmenem Helmut Schmidt, ze sjezdu SPD z minuleho tydne - ten pan vi, o cem mluvi. Rozpad EU by byl katastrofou a Cesko by na tom prodelalo. Lide v Evrope si nevazi svobody.

1 0
možnosti
K

kaktusak

12. 12. 2011 20:25
Krizi nezpůsobil sociální systém.

Je to krize kapitalismu.

Vládnoucí vykořisťovatelé se naučili zneužívat daně a přerozdělování ve svůj prospěch. Namísto soutěže na volném trhu bohatnou ze státem regulovaného podnikání, z dotací, ze státních zakázek. Důsledkem je vysoké zdanění a zadlužení.

0 0
možnosti
JR

janulator

13. 12. 2011 0:41
Re: Krizi nezpůsobil sociální systém.

Máte pravdu. Je to krize kapitalismu, jako systému, který selhal protože dopustil svým přílišným lpěním na zásadách moderní pseudodemokracie, čili systému kdy každý může kecat do všeho, aby se uchopil moci socialismus.

0 0
možnosti
MM

Hrabě Monte Cristo 2011

12. 12. 2011 19:37
S tím Tylerovým citátem bych polemizoval

Jde totiž o to, že se zapomíná na určitou zpětnou vazbu a ta se týká opět voliče. Volič sice může volit ty kdo jim slibují modré s nebe, ale na druhé straně je jak realistické možnosti umožňují takové sliby naplnit. Většinou tyto socialistické ekonomické nesmysly končí společnou chudobou všech a zde je opět šance pro racionalitu voličstva a pravicová řešení. Na druhé straně bych voliče zas až tak nepodceňoval, premisa že jsou lidé hloupí, se sice některým hodí pro plamennou argumentaci proti demokracii a házení flinty do žita, ale já myslím, že tato premisa je v podstatě chybná.

1 0
možnosti
K

kaktusak

12. 12. 2011 20:23
Re: S tím Tylerovým citátem bych polemizoval

Socialisté neslibují modré z nebe a pravicová řešení nemají s racionalitou nic společného.

0 0
možnosti
C

certik_bertik

12. 12. 2011 19:28
no

tak se připravte máte na výběr mezi gulagem a "Davaj vodka" nebo "Das Feuer", ;-D

0 0
možnosti
JR

janulator

12. 12. 2011 19:26
Citát Alexander Tylera je potřeba vytesat do kamene!

Demokracie je nejlepší ze všech špatných řešení správy státu...to řekl myslím Churchill..a já dodávám, že jedině tehdy však bude tento systém funkční, stane-li se šéfem vlády (nebo prezidentem) rozhodná autoritativní osoba, která moc nepřipouští plané diskuze. Viz Margaret Tatcher nebo Ronald Reagan.

Srovnání takového autoritativního pojetí demokracie s diktaturou kulhá, protože základním atributem demokratické společnosti jsou volby. A ty mohou jakoukoliv autoritu od moci odpojit. Ovšem pokud volby budou svobodné, čili demokratické a nikoliv s poměrným volebním systémem.

Jak nám historie několikrát prokázala, tak demokratické státy byly funkční jenom, když tu "demokratičnost" nepřeháněly.

Kam může vést Havlovo pojetí "demokracie" jako systému, kde každý může do všeho kecat, je růst moci "zelených" teroristických organizací nebo abnormální moc občanských sdružení zřízených jen za účelem zastavení stavby, či zabránit zkolaudování, dle zákona řádně povolené stavby.

0 0
možnosti
K

kaktusak

12. 12. 2011 20:22
Re: Citát Alexander Tylera je potřeba vytesat do kamene!

No jo, pravičák má rád nad sebou autoritativní osobu.

0 0
možnosti
JC

chudacek.blog.idnes.cz

12. 12. 2011 18:19
zajmavý článek

Hodně černá vize budoucnosti, ale v mnohém máte pravdu. Stále však doufám (idealisticky až možná trochu naivně), že se věci vyvinou jinak. Asi by pomohlo včasné zavedení trochy osvícené diktatury a evropského centralismu. Ta diktatura nemusí být policejní, ale může vést přes manipulaci (to se již děje, ale příliš populisticky). Zatím se evropští politici vlastně nedohodli, EU rozdělili na tři zóny a důležitá rozhodnutí jsou stále vágní a tudíž vlastně nejsou.

Uvidíme, jak se to vyvine.

0 0
možnosti
  • Počet článků 89
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 965x
Píšu o lidech. Kreslím a maluju lidi, nejraději ženský. ____________________________________________________ Moje obrazy najdete na webu picekmirek.cz nebo některé zde na videu. ____________________________________________________

Seznam rubrik

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky