Ukrajina jako druhá Sýrie

Je nejvyšší čas začít řešit reálné problémy, a ne to hrát pořád dokola na emoce. To jsou slova šéfa stálé mise Evropské unie na Ukrajině Jana Tombinského, která pronesl včera v rozhovoru s novináři. 

„Majdan přinesl do Evropy pozitivní emoce vůči Ukrajině, jenomže na emoce se nedá hrát donekonečna. Nyní Evropu zaměstnává téma uprchlíků a vy už máte nejvyšší čas začít na sobě pracovat. Ukrajina by měla rychle přestat být tím, kdo problémy přináší, a stát se součástí těch, kdo problémy řeší,“ prohlásil zástupce EU v Kyjevě a naplno tak vyjádřil to, o čem se v Bruselu už hodně dlouho mluví potichu. Evropa má teď svých starostí dost a co potřebuje ze všeho nejméně je hrozba, že by se Ukrajina mohla stát novou Sýrií a začaly odtud proudit na západ další sta tisíce uprchlíků, jak to počátkem září naznačil šéf Evropské komise Jean Cloude Juncker.

V této souvislosti je zajímavé, jak téma ukrajinské krize a rostoucího napětí mezi rozhádanými skupinami této rychle chudnoucí země, zmizelo ze stránek novin vlastněných českými oligarchy i z programů veřejnoprávního rozhlasu a televize. Prohlubující se ekonomická krize je tabu stejně jako pokračující boje na východě země, korupční skandály i násilné akce po zuby ozbrojených bojovníků Pravého sektoru, o stále častějších případech zneužití ilegálních zbraní a granátů, které se na ukrajinském černém trhu prodávají za pakatel, ani nemluvě. Stačí jiskra nespokojenosti způsobená například kolapsem vytápění za nadcházející zimy a celý sud prachu může vyletět do povětří. Nejlepším důkazem zhoršující se bezpečnostní situace v zemi je prudký nárůst žádostí etnických Čechů z Ukrajiny zpět do vlasti i opomíjená skutečnost, že už nyní tvoří Ukrajinci naprostou většinu cizinců žádajících u nás o azyl.

A co je důvodem českého mlčení o Ukrajině? Jde o to, že čeští politici, kteří vystupovali jako nejplamennější obhájci nové ukrajinské elity, mají máslo na hlavě. Jsou totiž přímo zodpovědní jak za manipulaci ukrajinské politiky , tak za současný stav, který by se dal popsat jako ticho před bouří. Až se situace zhorší natolik, že bude pro tamní obyvatele neúnosná a oni se vydají k nám, bude už na lamentování pozdě. 

Autor: Pavel Horák | úterý 22.9.2015 14:52 | karma článku: 29,28 | přečteno: 818x
  • Další články autora

Pavel Horák

Zpátky k Sabinovi?

28.12.2016 v 14:34 | Karma: 15,58

Pavel Horák

Jánošíkové z praporu Azov

16.12.2016 v 15:56 | Karma: 31,42