Trestný pluk Ajdar se bouří

Riziko, před kterým hodně lidí varovalo, se v Kyjevě stává realitou. Bojovníci s elitního pluku Ajadar, který je mezi doněckými povstalci obávaný jako mimořádně nekompromisní „trestný pluk“, ztrácejí nervy a chtějí za své válčení víc peněz i značná privilegia. Oficiální Kyjev jim naopak pohrozil rozpuštěním.

Celý dnes vojáci, kteří si kvůli tomu udělali výlet z východní fronty do ukrajinské metropole, protestovali před budovou ministerstva obrany, pálili pneumatiky, vykřikovali „Kyjeve, probuď se!“, zastavili dopravu a vyrazili dveře do ministerstva. Na místě došlo k několika rvačkám se zasahující ochrankou a policií.

Mezi demonstranty vyšel dopoledne náměstek ministra Meched, ale okamžitě se ocitl v těsném obklíčení rozzuřených vojáků v uniformách Ajdaru. Ti mu vytýkali nejen nedostatek financí, ale také „naivní a idiotské chyby ve velení, které v minulých dnech vedly ke zbytečné smrti desítek vojáků“. Ochranka náměstka s obtížemi zachránila z davu a odvedla do budovy.

 

S bojovníky z fronty, kteří mají pocit, že za své hrdinství v boji a riskování života nejsou dostatečně ohodnoceni a uznáváni, je v posledních dnech stále více konfliktů v Kyjevě i na dalších místech země. Jen před pár dny například jeden z nich v Kyjevě unesl pod výhrůžkami násilí taxík. Když jej policie dopadla, našla u něj doma granátomet RPG-26.
Mezi lidmi sílí obava, že vojáci, vracející se z války, jsou často ozbrojeni kalašnikovy a pistolemi a mají pocit, že mají neomezená práva. Navíc není zcela jasné, jestli budou dodržovat případné další příměří, na kterém se dohodnou obě strany. Podobný problém s jednotkami a ozbrojenými skupinami, které nemá centrální vedení zcela pod kontrolou, se objevuje i na opačné straně fronty, u doněckých a luhanských vzbouřenců.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Horák | pátek 30.1.2015 22:58 | karma článku: 29,02 | přečteno: 1939x
  • Další články autora

Pavel Horák

Zpátky k Sabinovi?

28.12.2016 v 14:34 | Karma: 15,58

Pavel Horák

Jánošíkové z praporu Azov

16.12.2016 v 15:56 | Karma: 31,42