Putinovi kamarádi, kam se podíváš

To je ale pohroma! Zatímco většina českých politiků vytrvale provádí excorsimus Putina na příkaz velitelů NATO, stále vice světových politiků už má démonizování a sankcionování Ruska plné zuby. Co bude dál?

Už to není jen český president Miloš Zeman, maďarský nacionalistický president Viktor Orbán nebo šéfka francouzské nacionalistické Národní Fronty Marine Le Pen. Po vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách se vynořují nad hladinu světové politiky další a další státníci, kteří prolamují tabu dosavadní diplomatické linie USA a Severoatlantické aliance o Rusku jako největším zlu a Putinovi jako diktátorovi hitlerovského typu.

Nejnovějším příkladem je favorit nastávající prezidentské volby ve Francii, bývalý premiér François Fillon. Ten postoupil do druhého kola s 15,6 procentním náskokem před dalším francouzským expremiérem Juppém a má velkou šanci stát se příštím prezidentem země Galského kohouta. Politik, který se až na jedno písmenko jmenuje stejně jako slavný rebelský francouzský básník, se nikdy netajil ostrou kritikou protiruských sankcí a prosazoval naopak místo politické konfrontace ekonomickou spolupráci. „Rusko je důležitá a vlivná země, která je nenahraditelná pro světovou a evropskou rovnováhu“.

Zatímco evropský tisk se topí v rozpacích a marně hledá vysvětlení pro selhání koncepce sankcí proti Rusku a zahánění Putina do kouta, ruská média marně tají škodolibou radost. Časopis Expert například napsal, že Putinovi přátelé se po Trumpově vítězství objevují jako houby po dešti. Dokazuje to podle něj i skutečnost, že ve druhém kole francouzských prezidentských voleb se střetne „přítel Putina“ s „Putinovou přítelkyní“.

Bude zajímavé sledovat, jak budou na vývoj reagovat čeští politici a novináři. Vidím to na pomalé a nenápadné přešlapování na místě, které se změní v otočení se na obrtlíku a potom v taktický ústup z dobytých pozic…Jako by se nechumelilo…

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Horák | čtvrtek 24.11.2016 13:35 | karma článku: 36,99 | přečteno: 1264x
  • Další články autora

Pavel Horák

Zpátky k Sabinovi?

28.12.2016 v 14:34 | Karma: 15,58

Pavel Horák

Jánošíkové z praporu Azov

16.12.2016 v 15:56 | Karma: 31,42