Propagandisté celého světa, držte už kušně

Říkám to slušně, všichni vy malíři čertů na zeď, držte už kušně. Jste jeden jako druhý – děláte stejně špinavou práci, jen sloužíte různým pánům. Podněcováním k nenávisti naděláte víc škody než užitku.

Omlouvám se, trochu jsem se nechal unést. Ale při procházce po nábřeží podle Vltavy po cestě z práce mi zrovna došlo, jak by svět mohl být krásný a život veselý a šťastný, kdybychom si ho nenechali kazit pár desítkami ambiciózních tlučhubů, kterým nestačí vynucovat si právo mluvit a psát hlasitěji než ostatní, ale kteří by nejraději těm ostatním své názory taky vtloukli do hlavy. Všichni ti politici a novináři, kteří svalují vinu za naše vlastní chyby a neúspěchy na koho se jim zrovna hodí, nám zamořují životy jako smrdutý dým z chemičky. A spousta lidí jim to baští, šíří to dál a hádají se pak mezi sebou. Naštvané navzájem jsou pak zpravidla obě rozhádané strany. A zbytečně.

Názorným příkladem takové nenávistné propagandy je rezoluce Evropského parlamentu, která vyzývá k boji s ruskou propagandou. Nejen že to dělá jazykem tak načichlým vlastní propagandou, že se každému jen trochu soudnému člověku při poslechu nebo čtení těch ubohostí otevírá kudla v kapse, navíc přitom velice nebezpečně překrucuje realitu a míchá, jak se říká, hrušky s jabkama. Rezoluce Evropského parlamentu totiž do jednoho pytle s proklínanými nepřáteli Evropy hází kromě Islámského státu a teroristických organizací i Rusko se všemi jeho obyvateli. A to je taková pitomost, že jí není rovno.

Trefně to vystihl europoslanec Jan Keller, který hlasoval proti usnesení, protože zprávu považuje nepovedenou a nedůstojnou. Celá zpráva je podle něj psána jazykem, který důvěrně známe z období, kdy neexistovalo právo na odlišnost názoru a je naplněna podezíravostí vůči těm, kdo si dovolují kriticky uvažovat. Tečka.

Propaganda tu je a bude. V Rusku ruská, v Americe americká a v Evropě Evropská. To ale ještě neznamená, že jí musíme všichni věřit. Propagandisté všech stran mávají prapory svobody a demokracie, ale co jiného je svoboda a demokracie, než je poslat, kam patří, a vlastní názor na svět si před nimi uchovat.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Horák | pátek 25.11.2016 19:04 | karma článku: 37,46 | přečteno: 1115x
  • Další články autora

Pavel Horák

Zpátky k Sabinovi?

28.12.2016 v 14:34 | Karma: 15,58

Pavel Horák

Jánošíkové z praporu Azov

16.12.2016 v 15:56 | Karma: 31,42

Pavel Horák

Putinovi kamarádi, kam se podíváš

24.11.2016 v 13:35 | Karma: 36,99